Novinar Kovačević dobio presudu protiv RTRS zbog klevete (VIDEO)

January 17, 2020, 7:32 pm

Radio-televizija Republike Srpske, zajedno sa bivšim urednikom Informativnog programa, a sada konzulom u Istanbulu Sinišom Mihailovićem mora da plati 5.000 maraka novinaru Vladimiru Kovačeviću. RTRS je prenio tekst iz tabloida Informer iz Srbije u kome navode da je Vladimir Kovačević dobio veliki novac od nekih stranih organizacija.

Vrijednost spora bila je 9.950 maraka, a sud je djelomično usvojio Kovačevićev zahtjev.

Osnovni sud je odlučio. Priča o američkim dolarima je laž. Radio televizija RS i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate kaznu od 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete.

Dan nakon što je Vladimir Kovačević izašao iz bolnice, RTRS je na svom portalu prenijela tekst ”Puzajući državni udar U RS! Ne žele izbore, ruše vlast na ulici!”, u kome je navedeno da je Vladimir Koavačević dobio 80.000 dolara od USAID-a.

I ovaj posljednji slučaj napada na novinara naklonjenog opoziciji služi u istu svrhu, da se animiraju širi društveni slojevi i da se pozove na odbranu od navodne diktature Dodika i njegove stranke. Za tog novinara se zna da je nedavno od USAID-a dobio osamdeset hiljada dolara za nekakav internet portal, i da ti portali, otkad su te pare upumpane, niču kao pečurke posle kiše” – navodi se u ovom tekstu.

Osnovni sud je u prvostepenoj odluci naveo da ovakve tvrdnje ničim nisu dokazane. U odluci se navodi da je u vrijeme napada na Vladimira Kovačevića u RS vladala napeta predizborna atmosfera sa stalnim prostestima na Trgu Krajine, čestim hapšenjima, napadima i incidentima.

”Kada u tako napetoj situaciji novinara koji tek izlazi iz bolnice nakon pokušaja ubistva, etiketirate kao nekoga ko uzima novac od stranih organizacija za rušenje vlasti na ulici, to nije slučajno prenošenje nečijeg stava, nego namjeran i smišljen pokušaj plašenja novinara i njegova diskreditacija putem klevete. Tužilac je dokazao da nikada nije dobio nikakva sredstva od USAID-a , a činjenica da nije došlo do pokušaja državnog udara dokazuje da ništa od onoga što je u tekstu napisano nije istinito, a istinito je da su tuženi svjesno I namjerno prenijeli tekst kojim se tužiocu nanosi nemjerljiva šteta u vidu straha za život” – navodi se u prvostepenoj presudi Osnovnog suda BL.

Novinar BN TV nakon prvstepene presude kaže da su na ovaj način demantovane sve neistine koje su mu podmetane.

”Ja sam na sudu rekao da za svo vrijeme svoje karijere nisam uzeo ni jednu jedinu marku, a posbeno ni jedan jedini dolar osim od svojih zvaničnih poslodavaca gdje sam radio sve ove godine. Taj tekst je apsolutna glupost koja je jasna od samog početka”, kaže Kovačević.

Pokušaj ubistva desio se 26. avgusta 2018. godine ispred zgrade u kojoj živi Vladimir Kovačević. Banjalučki bokser Marko Čolić osuđen je na četiri godine zatvora zbog pokušaja ubistva. Nedavno se predao i drugooptuženi u ovom predmetu Nedeljko Dukić koji je bio u bjekstvu.

BN TV

http://credit-n.ru/zaymyi-next.html

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *