U Beogradu skup podrške vjernicima i SPC u Crnoj Gori (VIDEO)

January 17, 2020, 7:28 pm

Na platou ispred Crkve Svetog Marka u Beogradu održao počeo je skup podrške vjernicima Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori.

Okupljenima na platou obratili su se profesori Filozofskog fakulteta, Pravnog fakulteta i Fakulteta političkih nauka – Čedomir Antić, Branko Rakić i Časlav Koprivica, Željko Ćurović iz Saveza Srba iz Crne Gore, kao i direktor izdavačke kuće “Katena mundi” Branimir Nešić.

Planirano je da okupljeni potom u litiji odu do Saborne crkve, gdje će u 20.00 časova biti služen moleban podrške, prenose beogradski mediji.

Protest se održava u organizaciji Studentskog kluba Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Predstavnici studenata Pravnog fakluteta od vlasti u Srbiji traže da se uključe u rhešavanje problema u vezi sa spornim zakonom i podignu to pitanje na međunarodni nivo.

Istakli su da žele da pokrenu inicijativu za pisanje rezolucije o ugroženost Srba i SPC u Crnoj Gori.

Novo okupljanje organizatori su najavili za 24. januar na istom mjestu.

Studenti su već organizovali niz akcija, kako bi uticali na vlasti u Beogradu da reaguju na to što je u Crnoj Gori donesen Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji i predviđa da država Crna Gora postaje vlasnik svih vjerskih objekata izgrađenih do decembra 1918. godine ukoliko se ne utvrdi da je neka od vjerskih zajednica stvarni vlasnik.

Usvajanje spornog zakona u Crnoj Gori naišlo je na otpor vjernika SPC u Crnoj Gori zbog čega su organizovani masovni protesti širom zemlje, kao i u pojedinim gradovima u Republici Srpskoj i Srbiji.

Izvor: Srna http://credit-n.ru/zaymyi-next.html

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *