Grabar-Kitarović: Šta bi uradila Švajcarska da ima toliko migranata koliko je na granici BiH

July 18, 2019, 11:09 am

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović odgovarala je danas na novinarska pitanja o migrantima i njenom priznanju da Hrvatska provodi “pušbek” migranata i pritom koristi nasilje.

Novinari su je prvo upitali kako komentariše objavljeno pismo jednog hrvatskog graničnog policajca koji je napisao da im naređuju da migrantima uzimaju novac i mobitele.

– Što se tiče pisma pojedinca, svako od policajaca i policajki koji su na granici treba da prijave nešto nezakonito, prije svega nadležnim tijelima koje moraju onda provesti istragu. Ministar Božinović me doista uvjerio da se za svaku valjanu prijavu vode odgovarajuće istrage. Lično sam bila na granici, ne zna se ko su ti ljudi,koji dolaze na granicu, što su, i zašto dolaze – rekla je Kolinda.

Ponovno je napala pravobraniteljku i predbacila joj da nije bila na terenu, tamo gdje migranti ilegalno ulaze u Hrvatsku.

– Ja bi rekla gospođi pravobraniteljki da je njen prvi zadatak braniti ljudska prava hrvatskih državljana koji ne mogu normalno živjeti. Kada sam bila na terenu, na tržnici su mi ljudi dobacivali: ‘Predsjednice, kada ćete nam omogućiti da se normalno možemo voziti noću?’ Neću dopustiti blaćenje hrvatskih policajaca i policajki, neću dopustiti ni u Hrvatskoj ni drugdje u Evropi jer oni ne štite samo Hrvatsku nego cijelu Evropsku uniju – rekla je Grabar – Kitarović.

–  Koliko znam, u Švajcarskoj je proveden referendum kojim se traži da se ne dopušta daljnje migracije u Švajcarsku. Dakle zanima me kako bi reagovala švajcarska granična policija kad bi se na njihovim granicama našlo onoliko migranata koliko se danas nalazi na granici Bosne i Hercegovine. Vi kao hrvatski mediji morate predstaviti hrvatsku stranu te priče, nemojte se povoditi za stranim medijima koji rade ko zna u čijem interesu – kazala je Grabar-Kitarović, reagujući na navode švajcarske televizije.

(Index)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *