Mektić: EU nema rješenje za migracije, ali BiH neće postati hotspot država (VIDEO)

July 18, 2019, 11:09 am

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić istakao je da je na sastanku u Briselu bilo razgovora o prihvatnim centrima kakvi trebaju biti.

– Nije bilo priče o nekoj poziciji ili mjestu. Jedino je konkretno spomenut Vučjak kao lokacija koja ne ispunjava standarde – kazao je Mektić.

Istakao je da su se na sastanku u Briselu svi sagovornici posvetili problemu migracija i tom prilikom postavilo se nekoliko pitanja.

– Upoznao sam Delegaciju EU o stanju s migrantima u BiH. Predstavio sam to i rekao i podvukao nekoliko puta da mi ni pod koju cijenu ne želimo biti “hotspot” država, gdje će migranti dolaziti, a da se drugdje postavljaju jaki bedemi – naveo je Mektić.

Dodao je da EU zasad nema rješenje o problemu migracija na vidiku.

– Mislim da će ovaj problem potrajati izvjesno vrijeme. Rekao sam da smo mi u BiH spremni da se na jedan ozbiljan način bavimo migracijama kao humanitarnim problemom. Iz Delegacije EU su jasno kazali da žele preciznu i efikasnu ulogu koordinacionog tijela za pitanje migracija i da to tijelo bolje upravlja procesom migracija. Ja ću ovdje otvoriti proces reforme koordinacionog tijela i da vidim prije svega kako možemo jasnije i odgovornije da ono bude efikasnije i bolje – zaključio je Mektić.

(Avaz)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *