Derventa: Ministar Petričević posjetio opštinu i dva privredna subjekta (FOTO, VIDEO)

October 9, 2019, 2:44 pm

U službenoj posjeti opštini Derventa danas je boravio ministar privrede i preduzetništva Vjeloslav Petričević. Sa rukovodstvom opštine razgovarao je o privrednim temama, kao sto je proširenje industrijske zone, ulaganje, investicije. Obišao je i dvije firme, jednu inostranu, jednu domaću, koje rade na ovom području.

Privredne teme, odnosno sta učinitii da se privuku investitori i omogići lakše poslovanje – okosnica je današnjeg razgovora ministra privrede Vjekoslava Petričevića i delegacije opštine Derventa na čelu sa načelnikom Miloradom Simićem.

– Sve u svemu imamo za cilj kako privrednicima ubuduće pomoći, kakve bi povlastice imali kao strain ulagači. To se prije svega odnosi na pomoć po pitanju zapošljavanja sa biroa, povrat poreza na godišnjem nivou. Ono što se planira da se to poveća na dvije godine – rekao je Vjekoslav Petričević, ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske.

Opština Derventa je u vrhu privrede RS, trenutno ima preko 800 privrednih subjekata, a načelnik Simić ističe pozitivne podatke kao sto je mala stopa nezaposlenosti, te da je  izvoz veći od uvoza – odnosno, 344,5 miliona izvoza, 290 miliona uvoza. Ali, skreće pažnju i na dugogodišnji priblem sa RUGIP-om, odnosno neriješenim imovinsko -pravnim pitanjima imovine, što Derventu, kaže, onemogućava da raspolaže zemljištem koje bi dobro došlo za investiranje.

– Nama je hendikep, i mi smo to rekli ministru, da ne možemo ostvariti pravo na zemljište na koje polažemo pravo po osnovu katastra, ali nismo obezbijedili ZK uložak i ne možemo licitirati. Čekamo po deset godina. To je nevjerovatno, to je do Republičke geodetske uprave. Mi imamo predmeta iz 2011, 2012, 2013, ne znam koliko puta smo urgirali – kaže Milorad Simić, načelnik opštine Derventa.

Ministar je posjetio i italijansku firmu “Tokarenje”, koja trenutno broji 26 u jednoj smjeni, planira proširenje i novo zapošljavanje. Grupa privrednika, kaže vlasnik Mauricio Baldi, razmatra tri opcije za proširenje u Albaniju, Ukrajinu i BiH, u zavisnosti čiji će im uslovi pružiti veću konkurentnost na tržištu. Proširenje bi značilo nova radna mjesta – za početak 50 do 70 radnika, a u roku tri godine da se stigne do 400 radnika.

Ministra je posjetio i domaću firmu, takođe iz oblasti metalske industrije, “Metalac MBM”, izvozno orjentisanu, koja takođe radi na proširenju. Samo u posljednjih osam godina ova firma, kaže njen vlasnik Slobodan Golub, izvezla je oko 1400 šlepera robe uglavnom u zemlje EU. Zapošljavaju 63 radnika.

Na kraju posjete ministar Petričević obećao je podršku Vlade RS privrednicima, u vidu značajnih podsticaja za privredu, kao što je nekada bio podsticj za izvoz.

(TV K3)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *