TV K3

android aplikacija

instaliraj

Invazija je počela: Turska vojska pokrenula akciju u Siriji (VIDEO)

Invazija je počela: Turska vojska pokrenula akciju u Siriji (VIDEO)

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan objavio je da je turska vojska pokrenula vojnu operaciju na sjeveru Sirije.

– Turske oružane snage su zajedno sa sirijskom nacionalnom armijom pokrenule operaciju protiv PKK/YPG i ISIS terorističkih organizacija na sjeveroistoku Sirije. Naš cilj je da se uništi koridor koji teroristi pokušavaju da uspostave na našoj južnoj granici i da usposatvimo mir u regionu – napisao je Erdogan.

Kako je rekao, vojna operacija Turske nosi naziv “Izvor svijeta”, prenosi Sputnjik.

Ranije danas, kurdske snage i dvije sirijske grupe aktivista objavili su da su ekstremisti Islamske države izveli rano jutros napad u Raki, na sjeveru Sirije.

Ranije je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao da će Ankara obavijestiti sve relevantne zemlje i sirijsku vladu o operaciji na sjeveroistoku Sirije.

Kako je navela sirijska državna televizija, turska vojska je pokrenula operacijuna sjeveru Sirije, izvršivši vazdušni napad na grad Ras al Ain.

Turska tvrdi da želi da stvori “sigurnu zonu” koja će biti očišćena od kurdske milicije i u koju će smjestiti neke od 3,6 miliona sirijskih izbjeglica koje se trenutno nalaze u Turskoj.

Američki predsjednik Donald Tramp kontroverzno je povukao američke trupe uoči akcije, ali je rekao da će se Turska možda suočiti sa ekonomskim posledicama, ukoliko učini nešto nedopustivo.

Kurdi su bili ključni saveznici SAD u porazu džihadističke grupe Islamska država (IS) u Siriji. Povlačenje američkih trupa iz pograničnog područja su sirijske Demokratske snage (SDF) koje predvode Kurdi (SDF) ocenile kao “ubod u leđa”.

(Blic)

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.