SNSD predlaže Šulića, Bratić se nada povratku: Izbor potpredsjednika NSRS na idućoj sjednici

October 9, 2019, 3:32 pm

Klub poslanika SNSD će do početka sljedeće sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, u okviru poslovničkog roka, predati zahtjev za imenovanje potpredsjednika parlamenta iz reda Bošnjaka.

To je za Srpskainfo rekao šef Kluba SNSD Igor Žunić.

– Naš prijedlog će biti Denis Šulić. Očekujemo podršku svih iz vladajuće koalicije – rekao nam je Žunić.

U Odsjeku za odnose s javnošću Narodne skupštine RS rekli su nam da do juče nije stigao nijedan prijedlog za imenovanje potpredsjednika iz reda bošnjačkog naroda.

Kolegijum Narodne skupštine na sjednici održanoj u ponedeljak, 7. oktobra, utvrdio je Prijedlog dnevnog reda 7. redovne sjednice na kojem se ne nalazi izbor potpredsjednika.

– Po Poslovniku predloženi dnevni red može biti izmijenjen 24 časa pre zakazane sjednice Narodne skupštine. Sedma redovna sjednica zakazana je za utorak, 22. oktobra. Sva­ki po­sla­nik mo­že po Poslovniku pred­lo­ži­ti kan­di­da­ta za potpred­sjed­ni­ka Na­rod­ne skup­šti­ne, a predsjedavajući Narodne skupštine dostavlja na­rod­nim po­sla­ni­ci­ma sve pri­mlje­ne pi­sa­ne prije­dlo­ge kan­di­da­ta – rečeno nam je u Odsjeku.

Kako dodaju, o prije­dlo­gu kan­di­da­ta otva­ra se ras­pra­va, a potom pred­sje­da­va­ju­ći utvr­đu­je li­stu kan­di­da­ta po azbuč­nom re­du pre­zi­me­na.

Potpredsjed­nik se potom bi­ra jav­nim gla­sa­njem, ako Na­rod­na skup­ština dru­ga­či­je ne od­lu­či.

Podsjećamo, Senad Bratić je 18. septembra smijenjen većinom glasova narodnih poslanika, iako je on tokom dana potvrdio da je podnio ostavku.

Smjena Bratića bila je odgovor stranaka vladajuće koalicije u Republici Srpskoj na spornu Programsku deklaraciju SDA, za koju je Bratić glasao kao funkcioner te stranke.

Bez obira na to, kao ni na najave SNSD da će njihov čovjek biti potpredsjednik Narodne skupštine RS iz reda Bošnjaka, u političkim krugovima se spekuliše da bi Bratić u doglednoj budućnosti ipak mogao da se vrati na staro radno mjesto.

– Čeka se razvoj situacije oko Savjeta ministara BiH. Lider SDA Bakir Izetbegović nije oprostio predsjedniku SNSD Miloradu Dodiku Bratićevu smjenu, čak je najavio odgovor. Međutim, ako bi se desilo da se tenzije smire, da Izetbegović, Dodik i Dragan Čović dogovore formiranje Savjeta ministara BiH, postoji mogućnost da Senad Bratić bude vraćen na mjesto potpredsjednika Narodne skupštine RS, kao tzv. autentični predstavnik Bošnjaka – tvrde izvori Srpskainfo.

Bratić juče nije želio da razgovara o imenovanju njegovog nasljednika, kao ni o mogućem povratku na mjesto potpredsjednika.

Ekspresno skidanje pločice

Na ulazu u kabinet koji je nekada koristio potpredsjednik NSRS Senad Bratić sve do ponedjeljka je stajala pločica s njegovim imenom.

Tome svjedoči fotografija nastala tog dana, koja je u posjedu Srpskainfo.

Međutim, na naše pitanje da li će pločica biti uklonjena, iz Narodne skupštine RS juče nam je odgovoreno: „Poločica sa imenom smijenjenog potpredsjednika Narodne skupštine Srpske Senada Bratića skinuta je sa ulaza u njegov bivši kabinet“.

Izvor: srpskainfo 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *