TV K3

android aplikacija

instaliraj

Crnadak: BiH protiv odlaganja nuklearnog otpada kod N. Grada

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je u Beču da se BiH snažno protivi namjerama Hrvatske da izgradi odlagalište radioaktivnog i nuklearnog otpada u blizini granice sa BiH i izrazio uvjerenje da Hrvatska može da pronađe prikladnije rješenje koje ne bi dovelo u opasnost dobrosusjedske odnose dviju zemalja.

Crnadak: BiH protiv odlaganja nuklearnog otpada kod N. Grada

Obraćajući se učesnicima 59. Generalne konferencije Međunarodne agencije za atomsku energiju, Crnadak je izrazio  zabrinutost pomenutim aktivnostima Hrvatske, saopšteno je danas iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

U saopštenju se navodi da ova izjava ministra inostranih poslova BiH, koji je i predsjedavajući Komiteta ministara Savjeta Evrope, predstavlja prvo zvanično iskazivanje stava BiH o ovoj temi, i to na najvišem nivou, u sjedištu Međunarodne agencije za atomsku energiju.

“BiH kao članica Međunarodne agencije za atomsku energiju ispunjava sve obaveze koje proizilaze iz međunarodnih instrumenata koji se odnose na sigurnu upotrebu izvora jonizirajućeg zračenja, kao i sve međunarodne obaveze u vezi sa neproliferacijom nuklearnog oružja, a u skladu sa važećim međunarodnim sporazumima”, rekao je Crnadak.

On je naveo da BiH putem postojećih institucionalnih kapaciteta nastoji da unaprijedi sistem koji je ustanovljen u skladu sa najvišim međunarodnim standardima IAEA i Evropske unije.

Obraćanje Crnatka, uključujući i dio koji se odnosi na odlagalište nuklearnog otpada u Hrvatskoj na granici sa BiH, biće uvršteno u zvanične dokumente Generalne konferencije, čime će stav BiH o navedenoj temi biti dokumentovan od Međunarodne agencije za nuklearnu energiju.

“Uvjeravam Vas da će BiH nastaviti sa aktivnostima koje se odnose na jačanje nuklearne bezbjednosti ispunjavanje međunarodnih obaveza u ovoj oblasti. Takođe, željeli bismo da se uključimo u aktivnosti međunarodne zajednice koje se odnose na sigurno korištenje nuklearne energije i osiguranje bezbjednosti za njenu upotrebu”, istakao je Crnadak.

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.