Akcize uslov za kredit za izgradnju dionice koridora 5C od 70 miliona evra (VIDEO)

Akcize uslov za kredit za izgradnju dionice koridora 5C od 70 miliona evra (VIDEO)

Izgradnja jedne dionice koridora 5 C, vrijedna oko 70 miliona evra, a koja bi trebalo da se finanisra iz kredia Evropske banke za obnovu I razvoj, zavisi od usvajanja seta zakona o akcizama u BiH, istakao je danas nakon sastanka sa direktorom preduzeća “Autoputevi RS” Dušanom Topićem ministar saobraćaja I veza Srpske Neđo Trninić.

Ukoliko zakon ne bude usvojene, moraće se tražiti drugi izvori finansiranja, dodao je Trninić.
Ni do kredita više nije lako doći. A bez kredita nema ni kilometra autoputa. Uslov Evrospke banke za obnovu I razvoj isti – usvajanje akciza.

Konkretno, radi se o projektu izgradnje prve faze koridora 5C kroz R, vrijednim 70 miliona evra. Kada se odbije 14 miliona granta, iznos kredita bio bi 56 miliona evra. Rok otplate 15 godina.
EBRD je zainteresovan da finansira i gradnju puta Foča – Šćepan Polje, sa međudržavnim mostom, kao I za drugu fazu koridora 5C. Iako svi ovi ugovori “vise u vazduhu” u Autoputevima vjeruju da će kredit jednog dana dobiti.
Direktor “Autoputeva RS” Dušan Topić rekao je da je ovo preduzeće od 2009 godine do sada ugovorilo poslove vrijedne 456 miliona evra. Trenutni dug za kredite iznosi 747 miliona maraka, što je 40 miliona godišnje otplate.
Govoreći o nefunckcionalnim naplatnim kućicama na magistralnom putu Banjaluka-Klašnice, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić najavio je da će najkasnije sljedeće sedmice biti raspisan tender za njihovo uklanjanje. To će građane da košta 1,5 miliona KM.


TV K3

Komentarišite

Your email address will not be published.