YouTube pred ogromnom kaznom zbog kršenja privatnosti maloljetinka

September 2, 2019, 10:13 am

YouTube će morati da plati nagodbu od 150 do 200 miliona dolara zbog optužbi da je kršio prava privatnosti djece, jer je njihove podatke prikupljao u svrhu boljeg ciljanja marketinških kampanja.

Ako nagodbu u sporu koji je povela američka Savezna trgovinska komisija protiv vlasnika YouTubea, kompanije Google, odobri ministarstvo pravosuđa, ona će biti najveća dosad u slučaju koji se tiče privatnosti dece.

Pritužbu protiv YouTubea podnele grupe aktivista koje se bave problemima privatnosti tvrdeci da je platforma za postavljanje videomaterijala prekršila zakone kojima se štiti privatnost dece, prikupljajući podatke o svojim korisnicima mlađim od 13 godina a da za to nije dobila dozvolu njihovih roditelja.

Službena objava o nagodbi trebalo bi da usledi ovog meseca, a usledila bi kao kulminacija nastojanja američkih regulatora da dokažu da Google nedovoljno štiti decu od štetnog sadržaja i prikupljanja podataka preko platforme YouTube.

Grupe koje su Google prijavile smatraju da je, kako je navedeno, iznos nedopustivo mali s obzirom na veličinu i prihode te kompanije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *