TV K3

android aplikacija

instaliraj

Vučić i Dodik o Erdoganovoj izjavi

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je u Beogradu, nakon sastanka s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, da vjeruje da je turski premijer Redžep Tajip Erdogan izjavio da svako ko na bilo koji način "dirne Bošnjake protiv sebe imao 100 miliona Turaka".

Vučić i Dodik o Erdoganovoj izjavi

“Erdogan je to rekao. Ako može da skine tvit, može i svoju izjavu”, rekao je Dodik novinarima i dodao da demanti posredstvom ambasadora u BiH nije adekvatan.

Predsjednik Srpske napomenuo je da se Turska kontinuirano petlja u unutrašnje stvari BiH, što je vidljivo na mnogim mjestima.

Dodik je rekao da Turska ima svoj vojni kontingent u BiH i da stoga izjava poput Erdoganove predstavlja “opasne namjere”, tim prije što je politika turske navijačka i bespogovorno brani bošnjačka uvjerenja ne mareći za stavove drugih naroda koji žive u BiH.

Predsjednik RS je podsjetio i da je ministar spoljnih poslova Turske Ahmet Davutlogu u Sarajevu govorio slično, da je nakon toga to negirao, iako je taj njegov govor snimljen.

Dodik je rekao i da je Republika Srpska nezadovoljna načinom na koji Turska od BiH pokušava da napravi unitarnu državu i naglasio da Republika Srpska nije za eskalaciju nasilja.

Istakao je i da nije tačno da nema turskih brodova na Jadranu kod Neuma koji su čekali da uplove u teritorijalne vode BiH, ali da do toga nije došlo jer nema saglasnosti sva tri konstitutivna naroda.

“Republika Srpska je odlučna da da odgovor na svaku vrstu takvih izazova”, rekao je Dodik dodajući da je zahvalan Srbiji za privrženost teritorijalnom integritetu Srpske.

Dodik je, nakon susreta u zgradi Vlade Srbije, kojem je prisustvovao i šef diplomatije Srbije Ivica Dačić, izjavio na konferenciji za novinare da je zahvalio Vučiću za brzu reakciju Srbije, koja je veoma važna za Republiku Srpsku i za njega kao predsjednika Srpske.

Hitne konsultacije Dodika i Vučića održane su nakon što su mediji objavili da je turski premijer Redžep Tajip Erdogan izjavio na jednom predizbornom skupu da bi svako ko na bilo koji način “dirne Bošnjake protiv sebe imao 100 miliona Turaka”, te da zato ne treba da čudi “kada turski ratni brod uplovi u Neum”, jer je to znak podrške suverenitetu BiH.

Vučić: Erdogan i ranije imao slične izjave

“Mi ćemo u miru gledati da rješavamo naše probleme. Poštujemo integritet Bosne i Hercegovine i nijednog sekunda nismo nijednu ružnu reč uputili Bošnjacima, niti ćemo to da učinimo”, rekao je Vučić na konferenciji za medije nakon sastanka sa Dodikom.

Vučić je istakao da je danas razgovarao sa ambasadorom Turske koji ga je uvjeravao da izjava premijera Turske Erdogana o brodovima te zemlje u Neumu nije data i da on želi da vjeruje da to nije rečeno.

Premijer je naveo da svako ima pravo na svoje zaključke u vezi s izjavom Erdogana, ali da on nema pravo da negira i omalovažava zabrinutost predsjednika RS. Vučić je istakao i da bi reakcija Srbije bila drugačija da je siguran da je turski premijer zaista izjavio da bi turski brodovi mogli uploviti u Neum.

Vučić je, međutim, podsjetio na ranije Erdoganove izjave, onu u Prizrenu i na poslednju datu prije 15 dana u Austriji. Erdogan je tada rekao da su Austrijanci potomci Osmanlija, nakon čega čitavo austrijsko rukovodstvo nije željelo da se susretne sa turskom delegacijom izuzimajući šefa diplomatije Sebastijana Kurca, koji je pri tome iznio mišljenje i stav svoje zemlje o takvoj izjavi.

Srbija želi dobre odnose sa Turskom, dodao je Vučić, ali i naglasio da želi i Tursku i ostale da zamoli i da im kaže da takve stvari nisu nikome u interesu, jer “Srbija mora da vodi računa o stabilnosti i ne može da gleda u nebo ukoliko bi bilo ko na bilo koji način urušavao regionalnu stabilnost”.

Srpski premijer je dodao da je srpsko rukovodstvo sa predstavnicima Turske imalo važne sastanke, a sa time će se, kaže, nastaviti i u budućnosti.

“Molimo za punu pažnju svih aktera na Zapadnom Balkanu. Tu se više carstava preplitalo, ali bi bilo dobro kada bi neki zaboravili na prošlost i gledali u budućnost”, poručio je Vučić.

Dejtonski sporazum treba da se poštuje, ponovio je premijer i ocijenio da Srbija to i čini, poštujući istovremeno svoj srpski narod, te podsjetio da RS nema vojsku, pa stoga ne može da ugrozi bilo koga.

Vučić je dodao i da je Srbija po međunarodnom pravu spremna da štiti svoj narod, kako u Srbiji tako i njegove interese svuda u svijetu.

Dačić: Trebalo bi da reaguje međunarodna zajednica

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić poručio je da Srbija ne prihvata prijetnje koje dolaze sa turske strane i naglasio da politika i diplomatija treba da rješavaju takva pitanja.

“Generalno želim da kažem da smo više puta isticali u direktnom razgovoru sa turskim zavničnicima da je davanje takvih izjava suprotno javno izrečenom stavu – da oni budu konstruktivan faktor na Balkanu i da žele dobre odnose sa Srbijom”, rekao je Dačić.

Dačić je sa izjavom turskog premijera upoznao i američkog državnog sekretara Viktoriju Nulan, a 16. jula u Briselu sa time će upoznati i članove Evropske komisije. Dačić je poručio da na takve izjave treba da reaguju međunarodni faktori.

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.