TV K3

android aplikacija

instaliraj

Višković: Zakonsko pravo rukovodioca je da naredi provjeru diploma (VIDEO)

Višković: Zakonsko pravo rukovodioca je da naredi provjeru diploma (VIDEO)

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Bijeljini da svaki rukovodilac po zakonu ima pravo da naredi provjeru diploma za svoje zaposlene.

On je napomenuo da se u javnosti u vezi sa tim diplomama podigla “malo veća prašina”.

“Iskoristio sam svoje zakonsko pravo i zatražio informaciju o tome, a rok za dostavljanje diploma bio je juče”, rekao je Višković novinarima.

On kaže da je dobio informacije u elektronskoj formi i da ih još nije sve pregledao jer je riječ o hiljadama zaposlenih u institucijama, pa i onih u nadležnosti nekih ministarstava.

“Sve će biti pregledano i vidjećemo da li ima spekulacija u smislu nelegalno stečenih diploma. Da li će i koliko tih diploma na kraju biti `sumnjivo` ili neće, potrebno je sačekati da bude sve pregledano”, naveo je Višković i ponovio da je riječ o nekoliko hiljada diploma.

Komentarišući to što se u medijima pojavilo interesovanje i za njegovu diplomu, Višković je rekao da je osnovno znanje stekao na Saobraćajnom fakultetu u Sarajevu, gdje je ostao kao asistent isključivo zahvaljujući fakultetu, a ne uticajnim roditeljima ili vezi.

On je napomenuo da je diplome magistra i doktora nauka stekao na državnim fakultetima i da je spreman dati diplome na uvid.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković zatražio je juče da sve javne institucije i ustanove u Srpskoj dostave informacije o diplomama zaposlenih, potvrđeno je Srni u kabinetu premijera.

Srni je rečeno da se zahtjev premijera odnosi i na upravne organe pod nadležnošću ministarstava.

Višković: Srpska će ovih dana prestići prosječnu platu u FBiH

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Bijeljini da je Srpska u odnosu na Federaciju BiH apsolutno bolji dio BiH, i to za dva koplja, te da je Srpska za osam mjeseci ove godine stigla i ovih dana će i prestići prosječnu platu u FBiH.

– Ukrali su nam za godinu i po dana 50 miliona KM, ali naplatićemo im sa kamatama, nek ne misle kako će taj novac ostati njima, jer je to novac poreskih obveznika, to je novac ljudi koji rade i koji stoje iza mene, koji stvaraju u Republici Srpskoj – rekao je Višković.

Prema njegovim riječima, po pitanju Elektroprenosa BiH blokirano je 180 miliona investicija, a raspodjela akciza za puteve i auto-puteve isto ide po koeficijentu oko raspodjele PDV-a, i sve je to šteta za Republiku Srpsku.

Višković je naveo da je i u takvim uslovima, Srpska za osam mjeseci ove godine stigla i ovih dana će prestići prosječnu platu u FBiH.

– Prema tome, prije godinu dana bili smo negdje skoro 60 KM manji, prošle godine oko 40 KM, a sad smo na nivou FBiH. To su valjda pokazatelji da je Republika Srpska, uprkos tome što pokušavaju da nas ekonomski slome, bolji dio BiH – rekao je Višković.

On je dodao i da Srpska ima i najveći broj zaposlenih od kada se taj pokazatelj mjeri, zahvaljujući ljudima poput vlasnika bijeljinskog preduzeća PASS Radeta Maletića.

– Samo prije dva-tri dana bio sam u Loparama gdje sam otvorio jedan pogon. Rekao sam Maletiću da je pogon od hiljadu metara kvadratnih u Loparama ravan pogonu od 10.000 metara kvadratnih u Bijeljini – istakao je premijer Srpske.

Višković: Demos će dati prijedlog za ministra trgovine i turizma

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas da mjesto ministra trgovine i turizma pripada Demosu i da će ta stranka dati svoj prijedlog nakon ostavke Dragice Kovač na ovu funkciju.

– To mjesto, prema trenutnom rasporedu u Vladi, pripada hrvatskom narodu da se ispuni kvota osam-pet-tri. U suštini, to je mjesto Demosa. Oni će dati svoj prijedlog – rekao je Višković novinarima u Ljeskovcu kod Bijeljine.

Višković je potvrdio da je Kovačeva razgovarala sa njim u nekoliko navrata, te da je ostavku podnijela zbog porodičnih razloga jer nije mogla da se adaptira na život u Banjaluci bez porodice.

– To joj je teško padalo i na kraju je tražila da podnese ostavku – dodao je Višković.

On je naglasio da je nerado prihvatio ostavku Kovačeve, ali da je ostavka neopoziva.

– Ono što ću reći kao čovjek, drago mi je da sam sarađivao sa ministarkom Kovač – naveo je Višković.

Odgovarajući na pitanje o tome da je nedavno najavio rekonstrukciju Vlade i da li to znači da je još nekome pod znakom pitanja ministarsko mjesto, pri čemu se pominju ministri Petar Đokić i Zlatan Klokić, Višković je rekao da se pominje i njegovo mjesto i dodao da smatra da se “previše diže prašina” u vezi sa tom pričom.

– Za svaku Vladu je sasvim normalno da u nekom periodu prođe i kroz rekonstrukcije, pa vidite da je sinoć Vlada Velike Britanije Borisa Džonsona izgubila skupštinsku većinu, ako sam dobro razumio, a jesam, u Italiji i tako dalje – naveo je Višković.

On je naglasio da predsjednik Vlade ima apsolutno pravo o pitanju rekonstrukcije.

Višković je rekao da će, kada osjeti momenat i ko će to biti, odlučivati o tome u dogovoru sa liderima političkih partija kojima pripadaju određeni ministri, dodajući da o njegovom radu odlučuje isključivo jedan čovjek koji ga je “i doveo na to mjesto”.

– Kad god neko bude smatrao za moj rad da ne ispunjavam određene aktivnosti ili da ne radim na način kako bi trebalo da se radi – ja sam tu. Ako sam bio privilegovan da dođem na to mjesto, onda je sasvim normalno da se u određenom momentu, ako ne radite kako treba, i povučete sa tog mjesta – istakao je Višković.

RTRS/NEZAVISNE NOVINE

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.