“Vaša izjava nije tačna, uznemirili ste građane BiH”

November 12, 2019, 1:13 pm

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić iskoristio je priliku na crvenom tepihu Mirovnog foruma u Parizu da tokom rukovanja sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom istakne kako izjave koje je dao o BiH nisu tačne te ga pozvao da o tome posebno razgovaraju.

– Ja sam tu priliku iskoristio sinoć na dočeku u Jelisejskoj palati. To je jedan od razloga zašto sam se nepredviđeno i možda i nediplomatski dugo zadržao na crvenom tepihu ispred počasnog stroja jer sam iskoristio priliku da predsjedniku Makronu da je ta jedna njegova rečenica u intervjuu za Economist izazvala dosta uznemirenosti u BiH, da je riječ o stvarima koje nisu tačne i da francuski ambasador u Sarajevu ima precizne podatke koje smo mu dostavili, a potrudili smo se i ovdje preko naše ambasade da se to dostavi direktno kabinetu predsjednika Macrona i da o tome moramo posebno razgovarati. On je rekao da se slaže da o tome moramo posebno razgovarati – istakao je Komšić u razgovoru za Al Džaziu Balkans.

Dodao je da su se dogovarali da se, zavisno o njegovom vremenu, susretnu, ali da je tu 40-ak delegacija i da ostaje mogućnost da se taj susret desi danas.

Podsjetimo, Makron je u nedavnom intervjuu za BiH rekao da je “tempirajuća bomba” koja kuca tik do Hrvatske i to objasnio u kontekstu povratnika sa sirijskog ratišta.

Na pitanje šta BiH može uraditi povodom ovakvih izjava, Komšić je istakao da su se se one prvi put pojavile od zvaničnika nama susjedne države, odnosno od predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

– Ne znam je li pametno i mudro pretpostavljati u ovom slučaju, ali moja je pretpostavka da to zvaničnici iz Zagreba koriste i u bilateralnim razgovorima sa drugim predstavnicima država. To su notorne neistine. Mi imamo precizne podatke i nismo ih samo mi prikupljali, već u saradnji sa prijateljskim zemlja,a, službama sigurnosti ne samo u BiH i regiji, već i mnogo šire. Terorizam je veliki problem i postoji veliki interes za svaku vrstu saradnje koja može prevenirati bilo kakve terorističke napade. BiH je, prema ocjenama partnerskih zemalja i službi, vrlo pouzdan saveznik, saradnik i naše službe izuzetno dobro rade – poručio je Komšić.

Govoreći o ciframa, istakao je da je nešto manje od 300 državljana BiH bilo na ratištu u Siriji, da su polovina tog broja žene i djeca, a da je 98 njih poginulo.

– Dakle, kada govorimo o postojanju neke realne opasnosti, što se BiH tiče, ta opasnost ne prijeti nikome jer su te stvari pod kontrolom. BiH je pooštrila svoje zakonodavstvo i služenje u stranim oružanim formacijama je po našem zakonodavstvu krivično djelo. Mi tu stvari ne prepuštamo slučaju. Po meni druge razvijenije zemlje imaju veći rizik za takvo nešto nego u BiH – poručio je Komšić.

Srpskainfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *