Tartalja: Neutemeljeno pozivanje NATO-a na imunitet

May 30, 2022, 1:44 pm

Italijanski advokat Angelo Fiore Tartalja poručio je da se NATO neutemeljeno poziva na imunitet u slučaju tužbi koje su protiv njega prošle i ove godine podnijeli Višem sudu u Beogradu oboljeli od kancera, kao posljedice bombardovanja osiromašenim uranijumom.

Tartalja je naveo da je prvi razlog za njegovo tumačenje taj što su rađena istraživanja koja ukazuju da je riječ o ratnom zločinu, a za ratni zločin ne smije postojati imunitet.

– Drugi je što se NATO poziva na sporazum koji je sklopljen 2005. godine, iako je bombardovanje Јugoslavije bilo 1999. godine. Znači, ne može se primjenjivati retroaktivno – rekao je on.

Tartalja, koji zastupa italijanske vojnike koji su oboljeli na Kosmetu, naveo je da je do sada u Italiji registrovano više od 400 umrlih vojnika od posljedica bombardovanja osiromašenim uranijumom, kao i više hiljada oboljelih.

– Slučajevi u Srbiji i Italiji su potpuno identični, pogotovu što se može dokazati prisustvo čestica teških metala kod onih koji su oboljeli od malignih bolesti. Zato smatram da sudska praksa u Italiji i Srbiji nikako ne smije da se razlikuje – rekao je Tartalja za Večernje novosti.

U proteklih 15 mjeseci Višem sudu u Beogradu dostavljene su tri tužbe protiv NATO-a kojima se traži naknada štete za policajca i dvojicu rezervista koji su 1999. godine bili na Kosovu i Metohiji, nakon čega su oboljeli od kancera, kao posljedice bombardovanja Srbije osiromašenim uranijumom.

Advokatskoj kancelariji Aleksić iz Niša, koja zastupa podnosioce tužbe, NATO je nedavno poslao odgovor da “Alijansa ima imunitet”.

RTRS (Foto: RTRS)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *