PUT NAS DOVEO: Ozren u zagrljaju medvjedica, vuka, lame i jelena – 29.05.2022.

May 30, 2022, 1:54 pm

Ozren ima Bosnu i Spreču i još ponešto. Šarm, harizmu, netaknutu prirodu, krajolik koji oduzima dah, raznoliko bilje i drveće i najraznolikiji životinjski svijet, viđen u okruženju.

Ozren ima medvjeda.. I vuka, lamu, jelena i fazane širokih spektra boja…

Priča o ovim divljim životinjama počinje prije otprilike tri godine, kada je pronađena medvjedica bez majke, kasnije nazvana Maša. Tada je smještena u bazu „Paragost“, u Sportskom omladinskom centru adrenalina i turizma na lokaciji Okolišta na Ozrenu. Ubrzo je dobila i društvo – medvjedicu Ljubicu. Nisu sestre, ali kao da jesu. Nerazdvojne su. Ovo mjesto postalo je popularno upravo po njima. Medvjedice su itekako pitome životinje. Maša je bila raspoložena, pa je izašla i počastila se bombonama. Ljubica je odmarala. Ona je takva, ako joj se da, izađe iz svog skrovišta, ako ne, ne mari za posjetioce. Pa tako je bilo i ovoga puta. A, kako je sve zapravo počelo ispričao nam je naš domaćin Petar Tubić, koji i rukovodi Sportskim centrom u kojem se nalaze Maša i Ljubica.

Interesantno je da medvjed simbolizuje najboljeg prijatelja i prvu igračku u djetinjstvu, a kasnije prerasta u sinonim zvjeri i opasnosti. Uliva strah. Toga ipak ovdje nema. Medvjedice Maša i Ljubica pravi su prijatelji, a nekih neprijatnih situacija nema.

Petar nam priča da nema drveta, na koje se ove dvije medvjedice nisu popele. Turisti budu tu, ali njima to ništa ne znači, popnu se i slobodno uživaju. Maša je, dok je bila manja dnevno jela bar četiri flašice mlijeka sa plazma keksom. Za obe je tokom odrastanja bilo potrebno mnogo pažnje i truda. Zimski san ih i ne interesuje pretejerano, vole se igrati u snijegu.

Sada, kada su Maša i Ljubica porasle, postalo je jasno da njihov povratak u prirodu više nije moguć jer su ključno razdoblje odrastanja provele odvojeno od svog prirodnog staništa, pa je jedino rješenje za njihov život ovdje. Ali, ovdje je isuviše dobro da bi otišle u divljinu.

A šta je sa medvjedima koji stvarno žive u divljini i da li se oni mogu naći na ovim prostorima ? Petar nam je ispričao i jednu zanimljivost.

Osim medvjedica koje se nalaze u ovom Sportskom centru, Petar je možemo reći istinski zaljubljenik u divlje životinje. 13 godina je imao vuka, pa mu nije bilo strano da još jednog pripitomi.

Posebno lijepo je uređena krčma, stara kuća koja je bukvalno prenesena iz Prijedora. Datira iz 1912. godine. U Prijedoru je, kako to nalažu ovakve situacije, kuća rasklopljena dasku po dasku i onda ovdje ponovo sklapana. Zadivljujuće izgleda i unutra i spolja.

Samo četiri kilometra od baze „Paragost“, u selu Konopljište, nalazi se jedinstvena farma jelena lopatara, kojim sada upravlja udruženje „Staro nasleđe“. Krase ih rogovi po kojima su dobili naziv jeleni lopatari. Ovo je vrijeme kada mijenjaju izgled, pa im prvo opadne dlaka, a potom i rogovi.

Na farmi je trenutno oko 20 jelena i košuta. Uskoro će da stignu i lanadi.

Tako su veseli, razigrani i pitomi. Njihova ljepota privlači poglede ljudi koji ovdje dolaze da ih slikaju i provedu koji sat u čistoj prirodi, daleko od svega. Namjera je da se ova dva kompleksa spoje u jednu cjelinu, i tako upotpuni turistička ponuda na Ozrenu.

 TV K3

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *