TV K3

android aplikacija

instaliraj

Šta predviđaju sporazumi potpisani u Briselu?

U Briselu su u utorak potpisani sporazumi o Zajednici srpskih opština, energetici, telekomunikacijama i mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici koji će kako je najavio premijer Aleksandar Vučić biti objelodanjeni, a pojedini mediji prenijeli su dijelove i tumačenja tih sporazuma.

Šta predviđaju sporazumi potpisani u Briselu?

Kada je riječ o sporazumu o ZSO navodi se da dogovor uklanja prepreke za uspostavljanje ZSO kao institucionalnog mehanizma koji predstavlja garanciju zaštite prava, i ekonomskog i sveukupnog jačanja srpskog naroda u južnoj Pokrajini kao i da je “uklonjena mogućnost arbitrarnog uticaja Prištine na formiranje, postojanje ili ukidanje ZSO i time je odlučivanje o ovim pitanjima ostalo direktno u rukama srpskog naroda”.

Navodi se i da je postavljen pouzdan okvir u kome će ZSO ostvarivati svoje zadatke i nadležnosti, posebno one u oblastima zdravstva, obrazovanja, ekonomskog razvoja i prostornog planiranja. “ZSO će zastupati interese svih srpskih opština i srpskog stanovništva KiM, ne samo na Kosovu, već i u inostranstvu. ZSO će imati Skupštinu koja će donijeti Statut, usvajati sve njegove izmjene i donositi sve neophodne administrativne odluke. ZSO će imati predsjednika koji će predstavljati ZSO ne samo pred pokrajinskim institucijama, već i u inostranstvu”.

Prema tim navodima, Savjet ZSO činiće 30 članova iz redova najistaknutijih političkih predstavnika srpskog naroda i SPC na KiM, a Vijeće će uz pomoć administracije Zajednice biti nadležno za uspješnu realizaciju svakodnevnih poslova.

Takođe, zaposleni u administraciji Zajednice uživaće status zaposlenih u drugim javnim institucijama, a Zajednica će biti izuzeta od oporezivanja i drugih sličnih nameta, kao i od naplate carina na dobra koja nabavlja u cilju svog funkcionisanja.

Priznato je pravo ZSO da se direktno finansira od strane Republike Srbije.

Kad je riječ o sporazumu o telekomunikacijama, navodi se da će prvi put od 1999. godine Telekomu biti omogućeno nesmetano funkcionisanje i poslovanje na teritoriji KiM u oblasti fiksne i mobilne telefonije.

“Naši građani će moći da pozivaju brojeva na KiM po cijeni lokalnih poziva i bez pozivanja pozivnog broja, Republika Srbija će prištinskoj strani ustupiti na korišćenje trocifreni pozivni broj za geografsku oblast, uz statusno neutralno navođenje Kosova sa zvjezdicom i fusnotom u dokumentima Međunarodne telekomunikacione unije”, prenose mediji.

U sporazumu o mostu u Kosovskoj Mitrovici nalaže se hitno postizanje rješenja o razgraničenju katastarskih zona u Brđanima i dodaje da će za saobraćaj biti zatvorena i preuređena u pješačku zonu Ulica kralja Petra u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice.

“Dogovor će se sprovoditi po fazama, a 15. oktobra će se most kompletno zatvoriti i ograditi zbog pripreme građevinskih radova čija će realizacija otpočeti na proljeće 2016. godine, a u procjeni ispunjenosti bezbjednosnih uslova za otvaranje mosta, ključnu ulogu će imati gradonačelnici Sjeverne i Južne Mitrovice”.

Sporazumom o energetici dogovorena je primjena Aranžmana o energetici, kojim se omogućava neometano funkcionisanje firmi u vlasništvu EPS-a na sjeveru Kosova i Metohije.

“Ovim dogovorom ništa se ne mijenja za naše građane koji žive na sjeveru Kosova i Metohije, osim što se stvaraju preduslovi za izvjesniju situaciju u snabdijevanju stanovništva električnom energijom”. Kako se navodi, biće formirane dve kompanije u vlasništvu EPS-a, od kojih bi se jedna bavila trgovinom, a druga snabdijevanjem električnom energijom na teritoriji četiri srpske opštine na sjeveru KiM.

“Pitanje imovine ni na koji način nije predmet ovog Aranžmana i vlasništvo EPS-a nad elektroenergetskom infrastrukturom i potencijalima se ne dovodi u pitanje. Ostaju sačuvana sva radna mesta naših radnika koji su zaposleni u energetskom sektoru na prostoru KiM”, navode mediji.

 

(Tanjug)

Komentarišite

Your email address will not be published.