TV K3

android aplikacija

instaliraj

Vučić: Varnica može zapaliti region

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je, u intervjuu koji danas objavljuje bečki dnevnik "Prese", da jedna varnica može zapaliti čitav region zapadnog Balkana.

Vučić: Varnica može zapaliti region

– Kao srpski premijer ne strahujem od teških ekonomskih reformi, ali imam veliki strah od regionalne nestabilnosti. Varnica može čitav region zapaliti – upozorio je Vučić dodajući da mu najveću brigu zadaje stanje u BiH.

Što se tiče Samita o zapadnom Balkanu u Beču, Vučić je rekao da je neophodna politička podrška Njemačke, Austrije i EU kako bi se osigurala regionalna stabilnost.

Stabilnost mogu, uvjeren je Vučić, podstaći infrastrukturni projekti o čemu će biti riječi u Beču.

– Kada izgradimo autoput između Niša i Prištine, ili željezničku prugu između Sarajeva i Beograda, Srbi i Bosanci moraju sarađivati, a kasnije zajedno sjediti u vozu. To spaja ljude, to je politički i psihološki važno. Investitori su dobrodošli, ali nama ne treba vaš novac. Ako nam pomognete sa studijama izvodljivosti hvala. Imamo dovoljno novca da isfinansiramo projekte. Smanjili smo naš budžetski deficit ispod kriterijuma Mastrihta i tako stvorili prostora – rekao je Vučić.

Vezano za njegovu inicijativu za pomirenje u regionu sa uspostavljanjem zajedničkog dana sjećanja na žrtve, Vučić je kazao da nije razočaran što je prijedlog odbijen u Hrvatskoj, Bosni i od strane Kosova, rekavši da nije previše očekivao, te da je govorio o žrtvama, a ne krivcima, jer je bilo nedužnih žrtava na svim stranama.

– Može se razgovarati o svemu, tako i o agresorima. Ali time neće biti lakše postići dogovor. Ko je bio agresor u operaciji “Oluja” u Hvatskoj. Ko je protjerao 300.000 Srba iz Hrvatske – upitao je Vučić dodajući da je Srbija jedina zemlja koja je spremna da razgovara o ulozi zločinaca, zbog čega je i bio na komemoraciji u Srebrenici.

Vučić podvlači da se ne radi o pravdanju političkih manevara, te da onaj ko nije dovoljno hrabar za ekonomske reforme radije ukazuje na događaje od prije dvije decenije.

Na konstataciju da je u jednom trenutku u svojoj karijeri promijenio pravac, on je podvukao da se nije radilo o “trenutku, već da je to bio proces”.

– Normalno je mijenjati se kada se stari. Ako ljudi primijete da je neko iskren onda to priznaju – naglasio je Vučić ističući da je izvučen iz konteksta njegov navodni poziv na zaštitu generala Ratka Mladića.

Vučić je izrazio je spremnost da sa Njemačkom i Austrijom vodi razgovore o smještaju izbjeglica, ali zahtijeva i podršku EU za savladavanje izbjegličke krize za Zapadni Balkan.

On je naglasio da je Srbiji potrebna veća podrška EU u vezi azilanata.

– Nisam tip koji kuka i plače. Ako dobijemo podršku to je dobro, a ako ne nastavićemo naš rad. Situacija nije laka za nas, ali mi se ophodimo dobro prema izbjeglicama. Uspostavili smo prihvatni centar u Preševu, izgradićemo jedan blizu Beograda i u Subotici – rekao je Vučić.

On je ukazao da je Srbija veoma razočarana što je Mađarska uspostavila zid na granici, ističući da to podsjeća na prošla tamna vremena.

Zid je, kako je dodao, doveo do toga da izbjeglice već danas ostaju dva do tri dana duže u Srbiji.

– Međutim oni i dalje pronalaze dovoljno rupa na mađarskoj granici. Oni će pronaći i druge rute preko Hrvatske ili Rumunije. Izbjeglice su čvrsto odluččne da idu u Austriju, Njemačku ili Skandinaviju. Ne žele da ostanu kod nas. Samo deset do 20 od 80.000 izbjeglica je u Srbiji zatražilo azil – ukazao je Vučić.

Prema njegovim riječima, mali broj izbjeglica se odluči da ostane u Srbiji jer je ona i dalje siromašna, te da azilanti ne mogu kod nas toliko zaraditi i dobijati socijalne pomoći kao u Njemačkoj ili Austriji.

To su, kako je naglasio, glavni razlozi, iako su izbjeglice veoma zadovoljne tretmanom u Srbiji.

Vučić je, u vezi izvještaja “Hjuman rajts voč”, u kojem se navodi da su izbjeglice maltretirane od strane policajaca i ucjenjivane, rekao da postoji jedan takav slučaj, te da su dva policajca uhapšena, što je “jedinstveno u Evropi”.

Kada je riječ o Makedoniji, on je kazao da ne može da prepozna nikakvu logiku iza nedavne odluke Skoplja da na dva dana zatvori svoje granice.

Upitan šta očekuje od Makedonije, Vučić je kazao da ne očekuje puno, i da je neophodna međusobna bolja koordinacija.

Makedonija, ukazuje premijer, izbjeglice pušta ka Srbiji i ne brine se o njima.

Istovremeno on je ocijenio da se Skoplje s pravom žali kada tvrdi da je ostavljeno na cjedilu.

Vučić je kazao da je podržava plan od pet tačaka ministra spoljnih poslova Austrije Sebastijana Kurca za rješenje azilnatske krize.

– Moramo izbjegličkoj krizi prići uzrocima u i oko Sirije i Iraka. Samo čekati da se nešto dogodi nije dovoljno. Moramo djelovati, neophodno je sveobuhvatno rješenje EU i svih evropskih država – poručio je Vučić.

Upitan da li može zamisliti da Srbija zbrine podnosioce molbi za dobijanje azila, dok o njihovim zahtjevima bude odlučivano u Austriji ili Njemačkoj, Vučić je rekao da je o tome razgovarano sa izbjeglicama, ali da oni to ne žele.

– Mi nismo članica EU, ali smo spremni da sa Austrijom, Njemačkom i drugima preuzmemo dio tereta. Međutim, mora biti utvrđeno šta su naše obaveze. To nećete čuti od mnogih premijera u Evropi, pa čak ni u EU – naglasio je Vučić izrazivši spremnost da sa njemačkom kancelarkom i austrijskim šefom diplomatije razgovara o svemu što može pomoći, pa tako i o tome da Srbija prihvati evropski ključ raspodjele izbjeglica.

Vučić je na kraju istakao da je njegova stranka danas jedini veliki podržavalac EU u Srbiji.

Komentarišite

Your email address will not be published.