Sjednica Kolegija Doma naroda

January 23, 2020, 7:06 am

U Sarajevu će danas biti održana sjednica Kolegijuma Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Na dnevnom redu je određivanje nadležne komisije za razmatranje izvještaja o obavljenoj reviziji učinka o temi “Pravna zaštita u postupcima javnih nabavki pred Kancelarijom za razmatranje žalbi”, koji je dostavila Kancelarija za reviziju institucija BiH.

Na sjednici će biti riječi i o određivanju nadležnih komisija za razmatranje inicijativa koje su predložili delegati.

Bošnjački delegat Denis Bećirović uputio je inicijativu o ukidanju prava da na izborima budu birana lica koja su izdržala kaznu Haškog tribunala ili domaćeg suda za ratni zločin.

On je uputio i inicijativu da Savjet ministara u roku od 120 dana pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi amandmane na Ustav BiH kojima se omogućava sprovođenje četiri odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetima “Sejdić-Finci”, “Azra Zornić”, “Ilijaz Pilav” i “Samir Šlaku”.

Inicijativa hrvatskog delegata Zlatka Miletića podrazumijeva da se po hitnom postupku razmatra Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH.

Delegati će određivati i komisiju za razmatranje izvještaja o radu Savjeta ministara BiH za 2018. godinu.

Na sjednici bi trebala biti određena i komisija za razmatranje izvještaja o pregledanom stanju finansijskog poslovanja političkih stranaka u 2017, koji je dostavila Centralna izborna komisija BiH.

Na dnevnom redu je i određivanje komisije za razmatranje izvještaja o izvršenoj reviziji učinka o temi “Sigurnost proizvoda i integracije u tržište EU”.

Sjednica, koju je sazvao predsjedavajući Doma naroda Dragan Čović, počeće u 9.00 časova.

SRNA http://credit-n.ru/zaymyi-next.html

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *