Putin upozorava: Rusiji prijeti drugi talas virusa korona na jesen

May 22, 2020, 3:44 pm

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da Ministarstvo zdravlja te zemlje mora da se pripremi na drugi talas virusa korona, koji bi mogao da nastupi u oktobru ili novembru ove godine.

On je podržao inicijativu da se počnu pripreme o ponovnom otvaranju zdravstvenih ustanova, kada se okonča pandemija, prenosi Tass.

“Želio bih da skrenem pažnju našim kolegama, prije svega, ministru zdravlja Mihailu Murašku, na potrebu da se pripremimo za ublažavanje restrikcija pod kojima živimo. Moramo da razmišljamo o drugom talasu, koji bi, prema navodima stručnjaka, mogao da nastupi na jesen, u oktobru ili novembru”, rekao je Putin tokom onlajn sastanka o situaciji u vezi s virusom korona u zemlji.

Putin je ocijenio da se situacija u vezi sa širenjem virusa korona u Rusiji generalno stabilizovala.

On je dodao da se i u Moskvi, koja se prva suočila s epidemijom, i u drugim ruskim regionima, broj prijavljenih slučajeva na dnevnom nivou postepeno smanjuje.

Međutim, kako je naglasio, “do sada ova dinamika nije brza kao što bismo voljeli da bude, nekad je čak i nestabilna, ali je i dalje prisutna”.

Kao primjer naveo je da je prije nedjelju dana, stopa porasta u broju slučajeva širom Rusije iznosila 5,9 odsto, a danas je 3,5 odsto.

“U međuvremenu, od ključne je važnosti da do takvog pada dođe usljed konstantnog povećanja količine testova, što omogućava da se otkrije bolest u ranoj fazi”, rekao je Putin.

On je naglasio da je u protekle dvije nedjelje broj obavljenih testova porastao za skoro tri miliona, odnosno da se na dnevnom nivou testira skoro 240.000 ljudi.

Izvor: Tanjug  http://credit-n.ru/zaymyi-next.html

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *