Putin Amerikancima: Ovo je savremeni svijet, vaše kompanije će biti zamijenjene konkurencijom

Putin Amerikancima: Ovo je savremeni svijet, vaše kompanije će biti zamijenjene konkurencijom

Rusija će naći zamjenu za američke kompanije kojima je zabranjeno da posluju s ruskim, upozorava ruski predsjednik.

Kako američke sankcije protiv Moskve sprečavaju kompanije iz SAD da se udruže s ruskim, druge strane kompanije će, neizbježno, popuniti praznine na ruskom tržištu, upozorava predsjednik Rusije, Vladimir Putin.

On se, međutim, nada uravnoteženim bilateralnim odnosima.

“To što su zabranili Ekson mobajlu da radi sa nama na Arktiku, samo je ih je lišilo zanimljivog, obećavajućeg projekta, koji bi mogao da podstakne američku ekonomiju i stvori više radnih mjesta u SAD, donoseći prihode i poreze“, rekao je ruski predsjednik novinarima.

Dodao je da je taj naftni gigant samo primjer sličih slučajeva, i upozorava:

“Vaše kompanije će biti zamijenjene konkurencijom. To je neizbježno u savremenom svijetu“, rekao je.

Prema njegovim riječima, “svi žele da rade u Rusiji“, i naglasio je da je većina preduzeća koja je učestvovala na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Petersburgu bila iz SAD.

Iako su odnosi još uvijek u krizi, “Moskva je spremna da okrene stranicu i nastavi dalje, pogleda u budućnost i rješava probleme koji su važni i za ljude SAD i Rusije”.

Još 2011. godine bivši izvršni direktor kompanije Ekson Tilerson sklopio je ugovor sa ruskom državnom naftnom kompanijom Rosnjeft, i tako otvorio put za istraživanje na ruskom Arktiku, Crnom moru i Sibiru. Međutim, američke sankcije koje su nametnute Rusiji zbog krize u Ukrajini natjerale su Ekson da prekine saradnju, čime je kompanija izgubila milijardu dolara.

 

(b92)

Komentarišite

Your email address will not be published.