TV K3

android aplikacija

instaliraj

Potpisan protokol o saradnji pozorišta iz Banjaluke i Zaječara

Potpisan protokol o saradnji pozorišta iz Banjaluke i Zaječara

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da ga raduje što je potpisan protokol o saradnji između Narodnog pozorišta Republike Srpske i Pozorišta Timočke krajine “Zoran Radmilović” u Zaječaru, koji će doprinijeti da ove dvije institucije razmjenjuju glumce, pozorišne izvedbe, ali i intenziviraju saradnju u oblasti produkcije pozorišnih predstava u oba grada.

Malešević, koji je u Zaječaru otvorio Festival “Dani Zorana Radmilovića”, rekao je da je ovo izuzetno mjesto susreta pozorišnih stvaralaca, gdje se stvaraju kreativna prijateljstva koja doprinose kulturnoj saradnji.

Malešević je rekao Srni da je neprocjenjiv značaj saradnje Srpske i Srbije na izgradnji kulturnog mosta s ciljem očuvanja identiteta srpskog naroda, te izrazio zadovoljstvo što na Festivalu učestvuju i pozorišni stvaraoci iz Republike Srpske.

“Čuvajući bogato kulturno-istorijsko nasljeđe, uz istovremeno njegovanje savremenog stvaralaštva, otvaramo vrata kvalitetnijem društvu i dajemo veći doprinos kulturnom razvoju našeg naroda”, rekao je Malešević.

On je rekao da mu je velika čast bila svečano otvoriti pozorišni festival posvećen velikom srpskom glumcu Zoranu Radmiloviću u njegovom rodnom Zaječaru, te da je uvjeren da će svaka predstava naći put do publike i prenijeti joj dragocjene poruke.

“Uloga pozorišta i jeste očuvanje, ali i afirmacija kulture jednog naroda. Zahvaljujući entuzijazmu i ljubavi prema `daskama koje život znače`, pozorišni stvaraoci njeguju pozorišni izraz i prenose publici istinsku ljepotu umjetničkog stvaranja“, rekao je Malešević.

Festival je otvoren izvođenjem predstave Atelja 212 “Moja Ti”, do 4. novembra. Do kada je Festival otovren, nastupaće pozorišta iz Hrvatske, BiH, Francuske, Bugarske i sva najveća beogradska pozorišta.

Narodno pozorište Republike Srpske publici u Zaječaru predstaviće se sutra predstavom “Sabirni centar”, koja je rađena u saradnji sa Pozorištem Prijedor po tekstu Dušana Kovačevića, u režiji Marka Misirače.

Festival “Dani Zorana Radmilovića” osnovani su 1992. godine, a nagrada koja nosi Zoranovo ime, u glumačkom svijetu važi za prestižnu.

 

Izvor: Srna

Komentarišite

Your email address will not be published.