Fond PIO: Poziv osiguranicima da blagovremeno kompletiraju dokumentaciju

October 30, 2017, 10:01 am

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske pozvao je osiguranike da blagovremeno kompletiraju dokumentaciju za ostvarivanje prava na penziju kako bi se održala efikasnost u radu Fonda.

Iz Fonda je saopšteno da je na kućne adrese 6.034 osiguranika sa prebivalištem u Republici Srpskoj i Federaciji BiH u martu dostavio obavještenje kojim ih poziva da se obrate u poslovnicu Fonda PIO, prema mjestu prebivališta, radi obezbjeđenja i kompletiranja dokumentacije i podataka neophodnih za postupak rješavanja o pravu.

Ovo obavještenje odnosi se na osiguranike koji do kraja ove ili u narednoj godini ispunjavaju uslove za sticanje prava na penziju.

“Prethodno kompletiranje dokumentacije i ažuriranje podataka doprinijeće, u momentu kad se steknu zakonom propisani uslovi za penziju, efikasnijem i bržem donošenju rješenje o ostvarivanju prava u roku od sedam do 15 dana od podnošenja zahtjeva, što je znatno kraće od zakonom propisanog roka od 60 dana”, navode iz Fonda.

Fond posebno poziva osiguranike koji imaju navršenog staža osiguranja van Republike Srpske, u drugim državama i Federaciji BiH, da zahtjev za potvrdu staža iz inostranstva putem Fonda podnesu i prije samog podnošelja zahtjeva za penziju, zbog toga što se za taj dokument iz pojedinih država čeka više mjeseci pa čak i godina.

U poslovnice Fonda osiguranik treba da donese raspoloživu dokumentaciju poput radne knjižice, dokaz o stažu osiguranja sa uvećanim trajanjem, o promjenama JMB, kao i potvrdu staža iz drugih država, ako je prethodno pribavljena.

“Blagovremenim kopletiranjem dokumentacije i sadašnjim bržim i efikasnijim postupkom rješavanja zahtjeva, u odnosu na period od prije pet i šest godina kada su bila višemjesečna kašnjenja i zaostaci u hiljadama neriješenih zahtjeva, želi se postići još veća efikasnost u radu Fonda”, naglašavaju iz Fonda.

Kako se ističe, time će u potpunosti biti održani međunarodni standardi kvaliteta rada i ponašanja koji direktno utiču na povećanje zadovoljstva osiguranika i korisnika prava uslugama Fonda, kao javnog servisa u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja.

Na ovaj način predupređuju se i donošenje privremenog rješenja o ostvarivanju prava, preplata i eventualno, povrat nepripadajućih sredstava.

Iz Fonda pojašnjavaju da obavještenje koje je u martu dostavljeno na kućne adrese osiguranika ne znači automatski da su oni i ispunili uslove za ostvarivanje prava na starosnu penziju, niti da su ispunjeni uslovi za prestanak njihovog ugovora o radu kod poslodavca.

 

Izvor: SRNA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *