TV K3

android aplikacija

instaliraj

Pet minuta prije Davidove druge sahrane Ifet Feraget podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH

Pet minuta prije Davidove druge sahrane Ifet Feraget podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH

Na bečkom groblju, danas u 12 sati, po drugi put je sahranjeno tijelo ubijenog mladića iz Banjaluke, Davida Dragičevića.

Ekshumiran je s banjalučkog groblja po želji roditelja – majka Suzana već neko vrijeme živi u Austriji, a njegov otac, jedan od dva simbola borbe za pravdu u BiH, Davor Dragičević pobjegao je iz BiH.

Ifet Feraget, advokat Davora Dragičevića, danas je, tačno u 5 do 12, Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine predao apelaciju Davora Dragičevića, koju je ranije više puta najavljivao.

“Apelaciju sam predao upravo na dan Davidove druge sahrane kao jedan simboličan čin i znak da je vrijeme da se ovaj slučaj počne rješavati, ali i kao znak da borba za istinu i pravdu u predmetu David Dragičević (kao i predmetu Dženan Memić) mora biti dovedena do kraja.

Apelaciju sam podnio zbog kršenja prava na život, odnosno neprovođenja djelotvorne istrage, s obzirom na to da je dosadašnja istraga očigledno imala za cilj zataškavanje otmice i teškog ubistva Davida Dragičevića, zbog kršenja zabrane nehumanog postupanja prema oštećenom, zbog kršenja prava na pravično suđenje, zbog kršenja prava na djelotvoran pravni lijek i zbog kršenja prava zabrane diskriminacije po bilo kojem osnovu” – izjavio je Ifet Feraget za portal Radiosarajevo.

Istom apelacijom je, kako je rekao, osporio i naredbe Republičkog javnog tužilaštva RS o obustavljanju istrage protiv Željka Karana i nesprovođenja istrage protiv Darka Ilića, Dubravka Kremenovića i drugih pripadnika MUP RS-a.

Navedene osobe više puta su se, nezvanično, dovodile u vezu sa ubistvom Davida Dragičevića koji je nestao 18. marta 2018. u Banjaluci. Njegovo tijelo pronađeno je šest dana kasnije u rijeci Crkvena, na ušću u rijeku Vrbas.

Srpskainfo

Komentarišite

Your email address will not be published.