Ostavite pušenje zauvijek

February 2, 2015, 9:26 am

Odvikavanje od pušenja može biti veoma naporno. Na samom početku morate imate snažnu volju i biti odlučni u namjeri. Ako hoćete da prestanete samo kako bi zadovolji partnera ili porodicu, vjerovatno nećete uspijeti.

Pokušajte da napravite spisak razloga zbog kojih želite da se riješite ove loše navike. Sačuvajte ga i detaljno pročitajte svaku stavku koju ste zapisali ako budete poželjeli da zapalite cigaretu.

Evo nekih prijedloga koje biste trebali imati na umu:

– Loš zadah i žuti zubi
– Neprijatan miris odjeće, kose i kože
– Brži otkucaji srca i povišen krvni pritisak
– Ugrožavate nepušače oko sebe
– Novac
– Povećan rizik od raka pluća i drugih vrsta raka
– Opasnost od srčanih bolesti
– Problemi s disanjem
– Bore
– Opasnost od bolesti desni

Izračunajte tačno koliko novca dnevno, mjesečno i godišnje potrošite na kupovinu cigareta. Kada budete vidjeli cifre, vjerovatno ćete se iznenaditi. Tada pomislite šta sve možete da uradite s tim novcem. Možete pokloniti sebi lijepo putovanje, skup kaput ili dizajnersku torbu.

Umjesto što nakon obroka zapalite cigaretu, bolje izađite na svjež vazduh i prošetajte. Sigurno će vam više prijati.

Podrška bližnjih će vam u ovom poduhvatu biti neophodna. Razgovarajte s partnerom, porodicom i prijateljima. Možda neko od njih takođe želi da ostavi cigarete, pa ćete biti jedno drugom najveća podrška u kriznim situacijama.

Sklonite iz kuće sve što bi vas moglo asocirati na pušenje. Sve kutije cigareta, šibice, upaljače i pepeljare držite na nekom skrivenom mjestu.

Najbolje je da proces ostavljanja cigareta započnete u periodu kada ste pod najmanjim stresom. Na primjer, isplanirajte da će vam to biti zadatak dok ste na godišnjem odmoru.

Ako su vam cigarete služile za smirenje, zamijenite ih šetnjom, vježbanjem, mirišljavom kupkom ili nekom drugom aktivnošću koja vam prija.

(Ljepota i zdravlje BiH)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *