TV K3

android aplikacija

instaliraj

Kako da “nahranite” svoj libido?!

Raspoloženi ste za seks? Ako niste, treba da znate da niste jedina žena koja se tako osjeća. Naprotiv!

Kako da “nahranite” svoj libido?!

Stručnjaci kažu da čak 30-40 posto žena pati od seksualne disfunkcije, koju karakterišu gubitak seksualne želje, ili nemogućnost da se uživa u seksu. Najčešći uzroci disfunkcionalnosti jesu kombinacija fizičkih i psihičkih faktora, uključujući stres, probleme u emotivnoj vezi, bolest, depresivnost, duhan i drogu. Zvuči zastrašujuće, zar ne? Ipak, sudeći prema tvrdnjama američkih stručnjaka, problem seksualne disfunkcije najčešće može da se riješi za nekoliko sedmica. Sve što treba da uradite jeste da malo korigujete ishranu i stil života.

Dokaze o efikasnosti ovih metoda, i to iz prve ruke, nudi američki psiholog i seksolog Marena Lindberg. Na osnovu ličnog iskustva, ova žena napisala je i knjigu “Orgazmična ishrana”, u kojoj nudi jednostavna rješenja za neke od najčešćih seksualnih problema. Naime, prije nekoliko godina, Lindbergova je imala ozbiljnih problema u braku i seksu (da, toga nisu pošteđeni ni psiholozi!), a najviše zbog nemogućnosti da doživi orgazam. No, ubrzo je ostala u drugom stanju i, u namjeri da poboljša zdravlje, promijenila je način ishrane, uključivši u jelovnik ribu (nekoliko puta sedmično) i crnu čokoladu, a potpuno je izbacila kofein. Rezultat? Libido joj se nevjerovatno poboljšao i njen brak je spašen.

Bilo kako bilo, da vidimo na koji način “orgazmična ishrana” može da utiče na vaš seksualni život. Predstavljamo vam četiri osnovna elementa ovog načina ishrane, kao i argumente zbog kojih će oni izazvati efekte kakve želite.

Uzimajte kapsule ribljeg ulja
Riblje ulje dokazano podiže nivo dopamina (transmitera osjećaja zadovoljstva) u mozgu. Prema mišljenju stručnjaka, to stvara osjećaj senzualnosti, povezanosti sa intimnim organima, kao i sposobnost da se osjeti i uživa u dodiru. Osim toga, riblje ulje podstiče dotok krvi u genitalnu oblast, zbog čega je povećana senzitivnost ovog dijela tijela.
Ali, zar riba u ishrani ne može da zamijeni riblje ulje u kapsulama? Pa, budući da bi za podizanje nivoa dopamina bilo neophodno da svakodnevno jedete masnu ribu (što često i nije moguće, ili ne odgovara vašem ukusu), kapsule su najbolje rješenje. Ipak, postoje i drugi izvori dopamina u koje spadaju govedina, školjke, piletina, puretina i mliječni proizvodi. Osim ribljeg ulja, u organizam treba da unosite i druge hranjive materije u velikim dozama da biste održali nivo libida i postigli zadovoljstva u seksu. Najbolje je da uzimate multivitaminski preparat koji sadrži dnevnu dozu kalcijuma, magnezijuma, cinka, željeza i vitamina C.

Jedite više čokolade!
E, to je zaista preporuka o kojoj sanja većina nas. No, postoje dva uslova: prvi je da čokolada bude crna a drugi je da ne smijete da pojedete više od 14 g dnevno. Kvalitetne čokolade, sa većim procentom kakaoa, sadrže hemijske materije koje podižu nivo dopamina. Štaviše, čokolada u organizmu izaziva biohemijske procese, koji sliče onima kad ste u stanju zaljubljenosti. Inače, italijanski naučnici otkrili su da žene koje redovno jedu čokoladu više uživaju u seksu od žena koje je rijetko konzumiraju, ili to uopšte ne čine. Čokolada može da psihološki pozitivno utiče na seksualnost, zaključili su italijanski naučnici.

Povećajte unos masti
Ukoliko ste gojazni, ili patite od hipertenzije, konsultujte se sa ljekarom prije nego što uključite više masnoća u ishranu. No, održavanje zdravog nivoa monozasićenih (maslinovo ulje i jezgrasto voće) i zasićenih masti (mliječni proizvodi i meso), plus proteini – podižu nivo “slobodnih testosterona”, koji podstiču seksualnu želju kod žena. Inače, slobodni testosteroni navode na razmišljanje o muškarcima, seksu i orgazmima. Ali, to nije sve: ovi hormoni povećavaju nivo energije i omogućavaju izgradnju mišićne mase. A što žena ima više mišića, lakše joj je da oslabi i da lijepo izgleda.

Da rezimiramo: uzimajte dosta proteina, malo ugljenih hidrata i umjerene količine masnoća. Koristite riblje ulje u formi dodatka ishrani, kao i multivitaminski preparat (vitamini + minerali), eliminišite kofein, jedite malo crne čokolade i radite vježbe za pod karlice (Kegelove vježbe). I, to je to, tvrdi Lindbergova!

(Ljepota i zdravlje BH)

Komentarišite

Your email address will not be published.