TV K3

android aplikacija

instaliraj

Okončan izraelski sedmočasovni prekid vatre

Sedmočasovni humanitarni prekid vatre, koji je danas započeo Izrael u 10 sati po lokalnom vremenu je okončan. Mnogi Palestinci su ga iskoristili da se snabdu hranom, zapravo bilo čime što mogu da nađu i obiđu svoje kuće ili ono što je od njih ostalo, a iz kojih su pobegli od sukoba koji traje već četiri nedelje.

Okončan izraelski sedmočasovni prekid vatre

Hamas, protiv koga se bori izraleska vojska, nije ni pristao na to primirje, optuživsi Izrael da ga je prekršio čim je počeo. izrael je naknadno potvrdio da je izveo vazdušni udar na izbeglički logor Šati u gradu Gazi u kome je ubijena jedna osmogodišnja devojičica i oko 30 ljudi ranjeno, kako navode palestinski izvori.

Izraelska strana tvrdi da nije prekršila primirje jer je to bio deo nastavka operacije, preneo je Si-En-En ( CNN).

Izraelski vojni portparol rekla je da su četiri rakete ispaljene iz Gaze kasnije i dve su pale u Izrael. Izveštaja i štete nije bilo, prenosi Rojters.

U Jerusalimu je jedan Palestinac buldožerom pogazio i ubio jednog izraelskog pešaka i prevrnuo autobus.Policija je rekla da je radi o terorističkom napadu.Jedan policijski oficir ubio je vozača. Nekoliko sati kasnije naoružani napadač je pucao i ranio jednog vojnika kraj Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu i potom pobegao na motociklu, rekla je policija.

Cilj prekida vatre je bila da se dostavi humanitarna pomoć između ostalog dok izraelska vojska okončava glavni cilj kopnene ofanzive uništenje mreže tunela, koje su palestinski ekstremisti prokopali ispod granice za napade na Izrael.

Stanovnicima nekih gradova u pojasu Gaze je rečeno da mogu da se vrate kući. Međutim portparol izraelskog premijera

Benjamina Netanijhua rekao je da kampanja još uvek traje i da će izraelske snage biti s obe strane granice i kada se uništenje tunela završi.

“Ono što se završava je izraelsko vojno bavljenje tunelima ali operacija će se završiti samo kada se produženi period zatišja i bezbednost obnovi za izraelske građane,” rekao je on.

Otkako je Izrael 8. jula najpre iz vazduha pokrenuo ofanzivu, koja je deset dana kasnije prerala u kopnenu poginuo je 1.831 Palestinac i više od četvrtine od 1,8 miliona stanovnika Gaze je raseljeno. Oko 3.000 palestinskih kuća je uništeno ili oštećeno. Izrael je izgubio 64 vojnika i tri civila.

Danas su palestinske organizacije, uključjući predstavnike Hamasa i Islamskog džihada održale prvi zvanični sastanak u Kairu s egipatskim posrednicima u nadi da će utrti put dogovoru o prekidu vatre.

Egipatsko posredovanje podržavaju SAD, a angažovani su i Katar i Turska i Palestinska uprava palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, vođe Fataha, ali izraelske delegacije nema. Ta zemlja je optužila Hamas da nije poštovao ranije prekide vatre i traži da se hamsovci liše zaliha raketa. Hamas s druge strane zahteva olakšanje blokade pojasa Gaze koje su uveli Izrael i Egipat još 2007. godine.

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.