Obilježavanje 19 godina od progona Srba iz RSK

August 4, 2014, 6:40 pm

“Ove godine imamo suđenje pred Međunarodnim sudom pravde u međusobnim tužbama Srbije i Hrvatske ko je nad kim počinio genocid. Očekujemo presudu do kraja ove ili u prvoj polovini naredne godine i o tom pitanju smo umjereni optimisti”, rekao je Štrbac, nakon polaganja vijenaca na banjalučkom groblju “Sveti Pantelija”, povodom obilježavanja 19 godina od progona Srba iz Republike Srpske Krajine.

On je istakao da su Hrvati pogrešno i namjerno protumačili, nakon drugostepene presude Haškog tribunala hrvatskim generalima, da zločina nad Srbima u posljednjem ratu nije ni bilo.

“Pred Evropskim sudom za ljudska prava prije mjesec dana porodice poginulih civila tužile su Hrvatsku za naknadu štete. Sud je u 21 slučaju zatražio od Vlade Hrvatske da im odgovori kakve su sve mjere preduzeli na otkrivanju pravih ubica”, dodao je Štrbac.

On je naglasio da Hrvati sutra slave dvostruki praznik u vezi sa “Olujom” i da je “Veritas” zatražio od Međunarodnog suda pravde da im bude naređeno da izbace iz svog zakona ove praznike.

Slobodan Perić, izbjeglica iz Udbine, kaže da u proteklih 19 godina nema pravde za izbjegle Srbe iz Republike Srpske Krajine i da je Hrvatske počinila klasični genocid.

On je naglasio da su Srbi iz Hrvatske raseljeni po cijelom svijetu i da još niko nije odgovarao za zločine.

“To je nedopustivo, jer su sve presude protiv Srba i oslobađajuće presude protiv onih koji su ubijali Srbe donesene na osnovu lažne slike”, rekao je novinarima Perić.

Predsjednik Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske Nikola

Puzigaća rekao je da još nije riješen problem ovih radnika, zbog problema koje pravi Hrvatska.

“Svake godine nas je sve manje na obilježavanju ovog datuma. Ne smijemo dozvoliti da budu zaboravljeni svi oni koji su stradali u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu”, naveo je Puzigaća.

Vijence su položili izaslanik predsjednika Republike Srpske Duško Četković, delegacija Vlade i Narodne skupštine Republike Srpske, predstavnici nevladinih organizacija prosteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, centra “Veritas”, te porodica stradalih Srba iz Republike Srpske Krajine.

I u crkvi Svetog Marka u Beogradu služen je parastos povodom 19 godina od zločina hrvatske vojske nad Srbima u akciji “Oluja” . Parastosu, koji je služio vladika slavonski Jovan, uz sasluženje sveštenika Srpske pravoslavne crkve, prisustvovali su, osim nekoliko stotina Krajišnika, i ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica Miodrag Linta i predsjednik Asocijacije izbjegličkih udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir.

Vladika Jovan, rekao je, nakon parastosa, da niko Srbima nije oduzeo Liku, Baniju i Kordun sve dok tamo postoje srpske svetinje, te poručio da Srbi treba da se vrate na ova područja.

Pojedini izbjegli Srbi iz Hrvatske na parastos su došli u narodnim nošnjama, a neki su nosili i transparente sa porukom da budu ekshumirani njihovi poginuli rođaci, te da im budu vraćeni imovina i druga prava.

Devetnaest godina od progona Srba iz Republike Srpske Krajine obilježava se u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

U hrvatskoj vojnoj akciji “Oluja”, koja je počela 4. avgusta 1995. godine, na području Republike Srpske Krajine ubijeno je i nestalo oko 2.000 Srba, a protjerano oko 220.000.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *