Odugovlači se procesuiranje najsloženijih predmeta

October 25, 2014, 8:12 am

U izvještaju se navodi da je Nadzorno tijelo zatražilo od Tužilaštva BiH detaljnije podatke o tačnom broju najsloženijih predmeta ratnih zločina i procjenu da li će oni uopšte biti procesuirani do kraja iduće godine, kada ističe rok za njihovo rješavanje predviđen Strategijom.

Tužilaštvo BiH obavijestilo je u februaru Nadzorno tijelo da su u radu bila 352 najsloženija predmeta ratnih zločina protiv 3.309 lica, a koji bi trebalo da budu procesuirani tek do kraja 2018. godine, tri godine nakon roka utvrđenog Strategijom, navodi “Glas Srpske”.

Nadležni tvrde da od tada ne samo da nije zabilježen veći pomak, već, kako stvari stoje, najsloženiji predmeti neće biti riješeni ni za 10 godina, mada su ove godine pojačani kapaciteti pravosudnih institucija.

Prema podacima iz izvještaja, Visoki sudski i tužilački savjet /VSTS/ BiH ove godine imenovao je 20 tužilaca i sedam sudija za procesuiranje predmeta ratnih zločina, a okončan je i proces prijema stručnog i administrativnog osoblja koji su sprovodili sudovi i tužilaštva.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić smatra da do kraja iduće godine rokovi iz Strategije neće biti ispoštovani u dijelu koji se tiče procesuiranja najsloženijih predmeta. On kaže da su Tužilaštvo BiH i entitetska tužilaštva materijalno i kadrovski osposobljena i imaju dovoljno kapaciteta da procesuiraju te predmete.

Kojić smatra da procesuiranje najsloženijih predmeta znatno usporava to što predmeti “šetaju” od tužilaštva do suda, a što je “kupovina vremena”.

On je istakao da treba biti izvršena definitivna selekcija, a Tužilaštvo BiH da Vijeću Suda BiH, koje vrši ocjenu složenosti predmeta, da se predmeti rasporede između entitetskih i institucija BiH, naglasivši da u Tužilaštvu BiH trebaju ostati samo najsloženiji predmeti i da se moraju fokusirati samo na njihovo procesuiranje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *