TV K3

android aplikacija

instaliraj

Obilježen Svjetski dan reumatoidnog artritisa (VIDEO)

Obilježen Svjetski dan reumatoidnog artritisa (VIDEO)

Reumatska zapaljenja su treći uzrok invaliditeta u svijetu, ako se ne otkriju i ne liječe na vrijeme, te je jedina prevencija ove bolesti dijagnostikovanje u ranoj fazi i primjena adekvatne terapije, rekao je reumatolog na Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske Nenad Prodanović.
Prodanović je naveo da su povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv reumatoidnog artritisa danas na UKC-u Srpske organizovani besplatni pregledi za građane koji pate od otečenih i bolnih zglobova.

“Odziv građana je veliki, do 11.00 časova pregledali smo više od 50 pacijenata, a cilj je da prepoznamo sve koji imaju ozbiljan zapaljenski reumatizam, te da ih uvedemo u terapiju, kako bi spriječili invalidnost”, rekao je Prodanović.

On je dodao da je od pregledanih, njih 12 uvedeno u sistem dalje kontrole i liječenja i preporučena im je terapija.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska ima ozbiljan problem kada je riječ o reumatskim bolestima, jer statistika pokazuje da je oko 9.640 pacijenata već u sistemu, dok je incidenca reumatoidnog artritisa oko 0,8 odsto.

“To ukazuje da postoji oko četiri ili pet hiljada pacijenata koji još nisu prepoznati, a suština naše akcije je upravo da se prepoznaju simptomi na vrijeme”, rekao je Prodanović.

On je napomenuo da se ova bolest javlja kod svih uzrasta, te da su uzroci nastanka nepoznati.

“Ono što upućuje na pojavu ovog oboljenja su jutarnji bolovi i otoci, dominantno šaka i stopala, zglobova, zatim da ta bol traje duže od jednog časa, bolno rukovanje, te ukoliko od ove bolesti boluje neko u porodici”, pojasnio je Prodanović.

Besplatne preglede za građane organizovalo je Udruženje reumatologa Republike Srpske sa UKC-om Srpske.

Srna

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.