TV K3

android aplikacija

instaliraj

Obilježena 26. godišnjica stradanja Srba na Čardaku

Obilježena 26. godišnjica stradanja Srba na Čardaku

Služenjem pomen parastosa i polaganjem  vijenaca u spomen-kompleksu ‘’Čardak’’, na mjestu masovne grobnice u Derventi,  danas je obilježeno 26 godina od stradanja 37 Srba ovog naselja, koje su 1992. godine ubili pripadnici regularne vojske Hrvatske, potpomognuti paravojnim hrvatsko-bošnjačkim jedinicama iz Dervente.

Umjesto da se raduju Vaskrsu, brojne porodice dervenske opštine  su ratne 1992. godine  zavijene u crno, a stanovništvo odvedeno u logore, iz kojih se jedan broj njih nikada živ nije vratio. Većina Srba ubijena je na Mali Vaskrs iste godine na kućnom pragu, a zločine su počinili pripadnici regularne vojske Hrvatske, potpomognuti paravojnim hrvatsko-bošnjačkim jedinicama iz Dervente. Za nevine stradale žrtve, njih 37 i ove godine služen je pomen parastos u spomen-kompleksu ‘’Čardak’’. Članovi porodica poginulih boraca I civila danas sa gorkim bolom u duši I suzom u oku govore o svojim najmilijima

Članovi Udruženja ratnih zarobljenika opštine Derventa nisu zadovoljni dosadašnjim presudama koje su donesene i to ih najviše boli, pravda koja još nije do kraja izašla na vidjelo.

‘’Treba oprostiti, ali ne i zaboraviti, da se ne bi ponovilo’’, rekao je  načelnik opštine Derventa, Milorad Sinić, i izrazio zadovoljstvo što se Dervenćani u velikom broju odazivaju ovom događaju  i uzimaju učešće u molitvi za stradale.

Masovna grobnica je pronađena 10 dana nakon oslobađanja Čardaka I Dervente .

Veliki broj onih koji nisu uspjeli da se spasu zarobljen je i odveden u logore u vojnom skladištu Rabić i bivšem Domu JNA u Derventi, u kojima su izlagani najsurovijim oblicima torture.

Komentarišite

Your email address will not be published.