TV K3

android aplikacija

instaliraj

DONjA GRADINA – Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina genocida

U Spomen-području Donja Gradina danas se obilježava Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina - genocida u koncentracionom logoru Јasenovac i njegovom najvećem stratištu, Donjoj Gradini.

DONjA GRADINA – Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina genocida

Služenjem Svete arhijerejske liturgije u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici jutros je počela centralna manifestacija obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u koncentracionom logoru Јasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

U Spomen-području Donja Gradina, u opštini Kozarska Dubica, komemoracija je počela polaganjem vijenaca na grobnom polju “Topole”.

Dodik: Jasenovac nikada ne možemo zaboraviti, a ni oprostiti

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, povodom obilježavanja stradanja u koncentracionom logoru Jasenovac u Donjoj Gradini, poručio je da ukoliko ne možemo da živimo jedni sa drugima da bar živimo u miru jedni kraj drugih kako se zločini slični ovome u Jasenovcu ne bi nikada više ponovili.

  “Nikada ne možemo zaboraviti, a ni oprostiti Jasenovac iako nam to naša vjera nalaže”, rekao je Dodik.

Maja Gojković, predsjednica skupštine Srbije, kazala je da je Srbija garant mira u regionu i da ne smijemo zaboraviti sta se desilo, te da se Jasenovac desio kao projekat NDH sa ciljem da se potpuno istrijebe Srbi, Romi, Jevreji i ostali antifašiti.

“Jasenovac ne bi smio nikad nikome da se ponovi”, kazala je Gojković.

Aleksandar Vulin, ministar odbrane Srbije, poručio je da će Srbija biti garant mira sve dok je pod vlašću Aleksandra Vučića.

Nikada da se ne zaboravi

Lider Srpske demokratske stranke Vukota Govedarica rekao je danas da je Jasenovac “majka svih zločina na ovim prostorima”, čije su razmjere nesagledive.

“Toliko su strašne i nesagledive razmjere zločina koji se ovdje dogodio da to zlo i stradanje iz istorijskih dubina pulsira i još određuju karakter odnosa naroda i država koje nastanjuju ovaj nesrećni dio Balkana”, rekao je Govedarica novinarima nakon centralnog obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

On je pozvao Hrvatsku da suzbije sve pokušaje djelovanja ideologije koja je na ovim prostorima činila zločin.

“Sa ovog mjesta šaljemo poruku modernoj, evropskoj Hrvatskoj, da se konačno jednom na pravi način odredi kada je riječ o Jasenovcu, a sa druge strane da spriječi i zaustavi pokušaje umanjenja zločina koji su se desili u Jasenovcu”, rekao je Govedarica.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović poručio je da je obaveza srpskog naroda da nikada ne zaboravi strašne zločine u logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratišu Donjoj Gradini, već da se okuplja i moli za nevino stradale žrtve.

Borenović je rekao da je ovo područje jedno od najvećih stratišta u novijoj istoriji čovječanstva, koje pokazuje da su postojali ili još uvijek postoje umovi koji su bili spremni da zatiru cijele narode i da čine strašne zločine.

“Čovjek ovdje razmišlja da li da glasno ćuti ili da pusti da ova tišina i muk govore umjesto svih nas”, rekao je Borenović novinarima.

On je istakao da je važno da mladi dolaze u Donju Gradinu i čuju svjedočanstva stravičnih zločina, kao i predstavnici ostalih država, svjetskih sila.

“Na taj način pokazuju da su spremni da daju pomen stravičnom događaju i zločinu koji su bili simbol zla koje se zvalo ustaška ideologija i Nezavisna Država Hrvatska /NDH/ kao zločinačka tvorevina koja je pokušala da uništi čitav jedan narod. Nije se u tome uspjelo i naša je obaveza da gradimo budućnost u kojoj ćemo se više uvažavati i poštovati jedni druge”, zaključio je Borenović.

RTRS

Komentarišite

Your email address will not be published.