TV K3

android aplikacija

instaliraj

Obezbijediti bolje uslove za srpske povratnike u FBiH

Obezbijediti bolje uslove za srpske povratnike u FBiH

V.d. direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Dragan Štrbac razgovarao je danas sa predsjednikom Saveza opštinskih udruženja izbjeglica i raseljenih lica Srpske Ignjatom Simićem o položaju Srba u Federaciji i registraciji nepokretnosti u FBiH.

Štrbac je rekao da Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije, u skladu sa novim Zakonom o republičkoj upravi, nastavlja realizaciju svih aktivnosti koje je ranije obavljalo Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS, a samim tim i dužnosti iz Protokola o saradnji kojim su formirane kancelarije za pružanje stručne pravne pomoći za registraciju nepokretnosti u FBiH.

“Privatna imovina je neprikosnovena i jedno od osnovnih ljudskih prava je da se vlasnicima imovine omogući uknjiženje nekretnina”, – izjavio je Štrbac.

On je dodao da kancelarije postoje u Bijeljini, Zvorniku, Nevesinju, Istočnom Novom Sarajevu, Mrkonjić Gradu i Banjaluci, te je apelovao na građane, koji posjeduju imovinu na prostoru FBiH, da se jave u jednu od kancelarija, kako bi dobili pravnu pomoć za registraciju nekretnina.

Simić je Štrbca upoznao o problemima s kojima se suočavaju Srbi na prostoru Federacije, te o aktivnostima Saveza udruženja na pružanju pomoći povratnicima i raseljenim licima.

On je rekao da bi bilo dobro da postoji reciprocitet po pitanju ostvarenja prava povratnika u entitetima, te da bi Srbi u FBiH bili i više nego zadovoljni kada bi imali uslove koje imaju hrvatski i bošnjački povratnici na prostoru RS.

Sagovornici su se složili da je u predstojećem periodu potrebno nastaviti dosadašnju uspješnu saradnju Sekretarijata i Saveza, kako bi se obezbijedili što bolji uslovi za srpske povratnike na prostoru FBiH.

Srpska info

Komentarišite

Your email address will not be published.