TV K3

android aplikacija

instaliraj

Nauka objasnila: Kako je lako zavarati ljudski mozak (FOTO, VIDEO)

Ljudski mozak prima nevjerovatno veliki broj informacija u jednom trenutku pa je uspio da razvije prečice za njihovu obradu.

Nauka objasnila: Kako je lako zavarati ljudski mozak (FOTO, VIDEO)

Zbog toga se često dešava da zbog unapred naučenih stvari neke druge vidimo onakvima kakve nisu. To je objašnjeno u snimku koji pokazuje kako nastaju optičke iluzije.

Naš mozak velikom brzinom prelazi preko informacije i često prebrzo dolazi do zaključaka. To se dešava jer prima preveliki broj vizuelnih informacija koje mora da obradi.

Snimak koji je napravljen u saradnji sa Američkim hemijskim društvom i “Inside Societi” televizijom objašnjava kako nastaju optičke iluzije.

“Kada gledamo u nešto, mi, zapravo, vidimo svjetlost, a ona se zatim pretvara u elektirčne signale koje mozak pretvara u sliku. Ovaj proces odigrava se u desetini sekunde pa mozak prima nevjerovatno veliki broj informacija u jednom trenutku. Zbog toga mu je teško da se fokusira na sve odjednom pa uprošćava ono što vidi i izdvaja samo bitno”, kaže narator u videu.

U snimku se prvo objašnjava Hernigova iluzija, tj. kako dvije paralelne linije iste dužine naizgled mijenjaju oblik i dužinu kada se stave u određeno okruženje.

Zatim se objašnjavaju optičke iluzije prilikom kojih djeluje da se ono što je prikazano pokreće, dok zapravo miruje.

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.