TV K3

android aplikacija

instaliraj

Nauka objasnila: Kako je lako zavarati ljudski mozak (FOTO, VIDEO)

Ljudski mozak prima nevjerovatno veliki broj informacija u jednom trenutku pa je uspio da razvije prečice za njihovu obradu.

Nauka objasnila: Kako je lako zavarati ljudski mozak (FOTO, VIDEO)

Zbog toga se često dešava da zbog unapred naučenih stvari neke druge vidimo onakvima kakve nisu. To je objašnjeno u snimku koji pokazuje kako nastaju optičke iluzije.

Naš mozak velikom brzinom prelazi preko informacije i često prebrzo dolazi do zaključaka. To se dešava jer prima preveliki broj vizuelnih informacija koje mora da obradi.

Snimak koji je napravljen u saradnji sa Američkim hemijskim društvom i “Inside Societi” televizijom objašnjava kako nastaju optičke iluzije.

“Kada gledamo u nešto, mi, zapravo, vidimo svjetlost, a ona se zatim pretvara u elektirčne signale koje mozak pretvara u sliku. Ovaj proces odigrava se u desetini sekunde pa mozak prima nevjerovatno veliki broj informacija u jednom trenutku. Zbog toga mu je teško da se fokusira na sve odjednom pa uprošćava ono što vidi i izdvaja samo bitno”, kaže narator u videu.

U snimku se prvo objašnjava Hernigova iluzija, tj. kako dvije paralelne linije iste dužine naizgled mijenjaju oblik i dužinu kada se stave u određeno okruženje.

Zatim se objašnjavaju optičke iluzije prilikom kojih djeluje da se ono što je prikazano pokreće, dok zapravo miruje.

Komentarišite

Your email address will not be published.