TV K3

android aplikacija

instaliraj

Koje ste dijete po redu određuje kakav ćete život imati!

Da li ste rođeni kao najmlađe ili najstarije dijete umnogome će da odredi brojne segmente vašeg života. Iako obrazac nije isti za sve, prestižno istraživanje psihologa otkrilo je brojne zanimljivosti koje se tiču tog fenomena.

Koje ste dijete po redu određuje kakav ćete život imati!

Tim stručnjaka američkog Child Development instituta otkrio je da srednja djeca u porodici najčešće pate od sindroma hroničnog umora, dok su jedinci izuzetno ambiciozni. Pogledajte koje su još zanimljivosti izašle na vidjelo.

  1. Prvorođeno dijete

Karakter: Prvorođena deca su disciplinovanija pa čak imaju i veći koeficijent inteligencije, a kao objašnjenje nameće se činjenica da su roditelji bili stroži u njihovom vaspitanju.

Obrazovanje: Starija deca u većini slučajeva vole školu, a šanse su 16 odsto veće da će steći nekoliko različitih diploma, u odnosu na svoju braću ili sestre.

Karijera: Logično je da uz izraženiju potrebu za većim obrazovanjem, dolazi i ambicija kada je u pitanju karijera. Često se nalaze na rukovodećim pozicijama.

Zdravlje: Starija djeca su podložnija alergijama, a razlog je taj što su ih roditelji u detinjstvu znato više štitili pa su često bolešljivija.

Odnosi: Prvorođena djeca češće uđu u brak ranije od svoje braće ili sestara, a pritom im je izuzetno važan blagoslov roditelja.

  1. Srednje dijete

Karakter: Zadovoljniji su, društveniji i bolji u timskim sportovima, jer su od najranijih dana naučili da budu okruženi mlađim i starijim braćama ili sestrama.

Obrazovanje: Imaju vrlo dobre rezultate u školi i na fakultetu, a vole predmete na kojima do izražaja može da dođe njihova takmičarska narav.

Karijera: S obzirom na to da su naučeni na interakciju s mlađima i starijima, srednja djeca odlično će da se uklope u sve poslove gdje je naglasak na timskom radu.

Zdravlje: Imaju manji indeks tjelesne težine u odnosu na braću ili sestre, a skloniji su sindromu hroničnog umora.

Odnosi: Istraživanje je pokazalo da su srednja djeca izuzetno zadovoljna u vezama, jer se konačno nalaze u nečijem centru pažnje i ne osjećaju pritisak kakav su osjećali u porodici.

  1. Najmlađe dijete

Karakter: Najmlađa djeca imaju pažnju roditelja, starijih braća ili sestara, ali i ostatka porodice, zato su često omiljeni i u društvu prijatelja.

Obrazovanje: Najmlađima je u mnogo slučajeva poprilično teško u školi, jer ih roditelji najmanje nadgledaju ali istovremeno su izuzetno uporni i marljivi.

Karijera: Često naginju umjetničkim i kreativnim zanimanjima koja će im omogućiti da i dalje budu u centru pažnje. Svjetla pozornice mnogima su životna želja.

Zdravlje: Istraživanje je pokazalo da su najmlađa djeca podložnija opojnim drogama pa njihovo zdravlje često narušavaju bolesti zavisnosti.

Odnosi: Traže odnose u kojima će da se osjećaju emocionalno najsigurnije. S obzirom na to da su u porodici navikli da drugi obavljaju stvari umjesto njih – isto traže i u romantičnom odnosu.

  1. Jedino dijete

Karakter: Samostalniji su, ne vole grupne aktivnosti, a kad odrastu manje vremena provode u krugu porodice i rođaka.

Obrazovanje: Baš poput prvorođene djece, jedinci takođe teže kvalitetnom obrazovanju.

Karijera: Izuzetno su ambiciozni i streme što višim pozicijama. Žele da se istaknu među kolegama i da izazovu divljenje svojih roditelja.

Zdravlje: Nedostatak braće ili sestara može da ima značajan uticaj na psihičko zdravlje jedinca, a roditelji se uvelike oslanjaju na njega – posebno u starijem životnom dobu kada od svog jedinca ili jedinice zahtijevaju mnogo pažnje.

Odnosi: Jedinci vole da dominiraju u odnosima i žele da se o njima brinu – baš onako kako su to roditelji činili za njih cijeli život.

Komentarišite

Your email address will not be published.