Naredne godine 920 miliona km za vraćanje kredita

Predsjednik Programskog savjeta PDP-a za ekonomiju Jelena Trivić tvrdi da će naredne godine Republika Srpska po osnovu kredita morati da vrati 920 miliona KM, što znači da pola budžetskih prihoda odlazi na otplatu kredita.

Naredne godine 920 miliona km za vraćanje kredita

Trivićeva je istakla da novi krediti, za kojima Vlada Republike Srpske trenutno traga, neće biti usmjereni na reprogramiranje, već refinansiranje.

Ona je objasnila da bi reprogramiranje značilo dogovor sa postojećim kreditorima za duži rok otplate ili niže kamatne stope za postojeće kredite, a refinansiranje je zatvaranje postojećih kredita novim, čime samo za nekoliko godina je odgođen, ali ne i riješen problem zaduženosti.

Trivićeva je upitala zašto se traže novi krediti ako vlast kaže da nema problema sa zaduženošću.

“Ako nema problema sa zaduženošću, čemu probni balon u vezi sa PDV-om kojim se nastoji održati likvidnost budžeta? Za četveročlanu porodicu povećanje za tri procentna poena značilo bi udar na kućni budžet između 70 i 100 KM”, rekla je Trivićeva na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Govoreći o interpelaciji grupe poslanika opozicije u Narodnoj skupštini Republike Srpske u kojoj se traži skupštinska rasprava o 22 pitanja u vezi sa ekonomskom politikom Vlade Srpske, Trivićeva je rekla da će ova interpelacija biti razmatrana bez obzira da li Vlada odgovori na nju ili ne.

Ona je rekla da je u interpelaciji dosta toga urađeno na bazi poređenja sa Federacijom BiH, što pokazuje da je taj entitet bolji u odnosu na Srpsku po svim parametrima-zaduženosti, BDP-u po glavi stanovnika, nivou penzija i plata, zaduženju fondova penzijsko-invalidskih i zdravstvenog osiguranja.

Komentarišite

Your email address will not be published.