Mercedes od 2030. bez karavana?

January 12, 2022, 4:19 pm
Iako karavani već decenijama čine značajan dio Mercedesove ponude, njemački proizvođač navodno je izgubio vjeru u ovaj oblik karoserije I planira da karavane izbaci iz svoje ponude do 2030. godine, saznaje Automobilwoche.

Isti izvor navodi i da će CLA Shooting Brake nestati iz Mercedesove linije 2025. bez nasljednika koji bi ga zamijenio.

E klasa će po svemu sudeći biti posljednja odbrana karavana, ali će do 2030. stići nova generacija E klase i to samo u limuzinskom izdanju.

Ovaj potez Mercedesa posljedica je namjere kompanije da sve više investira u električna vozila. Kako ulaže novac u razvoj potpuno novih mehaničkih platformi koje će njemačkom proizvođaču pomoći da održi prednost na tržištu budućnosti, karavani će, kako stoje stvari, biti jedna od žrtava na tom putu.

U izvještaju se navodi da Mercedes radi na alternativama kako bi zadovoljio i one kupce koji žele praktičnije vozilo.

Ipak, ovi navodi su malo iznenađujući jer se ostali njemački premijum proizvođači i te kako oslanjaju na karavane, pa je tako, na primjer, Porsche uspješno proizveo karavan varijantu za svoje prvo električno vozilo, Taycan Cross Turismo.

Sa druge strane, zaljubljenici u automobila visokih performansi veoma cijene vozila kao što je Audi RS6 Avant, dok BMW sprema M3 Touring.

(B92)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *