TV K3

android aplikacija

instaliraj

Konjic: Osveštanje hrama obnovljenog u pomen ubijenim srpskim dječacima

Konjic: Osveštanje hrama obnovljenog u pomen ubijenim srpskim dječacima
U selu Borci kod Konjica, episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, danas će osveštati obnovljenu Crkvu, čiji je ktitor srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Crkva je izgrađena krajem 19. vijeka, a obnovljena u slavu apostolima Petru i Pavlu i u pomen na njihove istoimene mučenike, dječake Petra i Pavla Golubovića, koji su zajedno sa roditeljima strijeljani u okolini Konjica, početkom jula 1992. godine.

Nakon osveštanja hrama, liturgije i pomena članovima porodice Golubović, predviđeno je obraćanje vladike Dimitrije i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Najavljeno je da će na ulazu u crkvu biti postavljena ploča na kojoj će pisati osnovni podaci o hramu.

U hramu će biti biti ikona na kojoj su oslikani apostoli Petar i Pavle sa dječacima Petrom i Pavlom.

Braća Petar i Pavle Golubović mali su tek sedam i pet godina kada ih je u noći između 1. i 2. jula 1992. godine u Konjicu, zajedno sa roditeljima, uglednim Srbima iz Konjica, profesorima Đurom i Vlastom, iz stana izvelo pet pripadnika Interventnog voda Policijske stanice Konjic, predvođenih Miralemom Macićem, odvezli nekoliko kilometara od stana i pod okriljem noći strijeljali.

Dječaci i njihovi roditelji strijeljani su nedaleko od policijskog punkta u naselju Polje Bijela, pored puta prema selu Spiljani.

Petar Golubović je preživio prvo strijeljanje.

On je nakon rafalne paljbe pao na zemlju između tijela svojih roditelja i brata Pavla. Nakon što su počinioci otišli, on je ustao i krenuo prema policijskom punktu u naselju Polje Bijela. Kada je došao do punkta ispričao je dežurnim policajcima Hadži Maciću i Draženu Markoviću šta se dogodilo.

Krvnici su to čuli putem radio-veze i vratili se i odveli Petra. Zaustavili su se kod mjesta Begin Vir, gdje su ga izveli iz automobila i ponovo strijeljali.

Tijela ubijenih dječaka i njihovih roditelja ležala su nekoliko dana na obali Neretve prije nego što su sahranjeni na pravoslavnom groblju na Musali.

Zahvaljujući Anisu Kosovcu u julu 2018. postavljena je nova kapija na ulazu u pravoslavno groblje na Musali. Na kapiji se nalazi spomen-ploča s ilustracijom Petra i Pavla Golubovića.

Imena Petra i Pavla Golubovića uklesana su i na zajednički spomenik ubijenoj djeci Konjica, koji je postavljen ispred škole na Musali.

Prva optužnica za ovaj zločin podignuta je 1994.godine, a presuda je izrečena krajem 1995. godine.

Tužilac Ibro Bulić je kao počinioce zločina naveo Miralema Macića, Јusufa Potura i Adema Landžu, uz Šefika Tucakovića i Mirsada Maksumovića koji su poginuli u ratu.

Suđenje ovoj trojici ponovljeno je pred Kantonalnim sudom u Mostaru. Macić i Landžo su 25. jula 2000. osuđeni na po 12 godina zatvora, dok je Landžo osuđen na osam godina. Vrhovni sud Federacije BiH potvrdio je ove presude.

Osim njih, za ovaj zločin se u optužnici iz 1994. godine vezuje i ime veterinarskog tehničara Halila Tucakovića, kao i policajaca na punktu Polje Bijela, Dražena Markovića i Hadže Macića.

Komentarišite

Your email address will not be published.