TV K3

android aplikacija

instaliraj

Situacija na Halkidikiju se stabilizuje, djevojčica iz Srbije se oporavlja

Situacija na Halkidikiju se stabilizuje, djevojčica iz Srbije se oporavlja
Situacija poslije nevremena na sjeveru Grčke polako se stabilizuje, a otac djevojčice iz Srbije koja je povrijeđena potvrdio je Konzulatu Srbije u Solunu da je ona dobro.

U sinoćnjem nevremenu koje je zahvatilo poluostrvo Halkidiki i ljetovališta na Kasandri i Sitoniji poginulo je sedam stranih državljana, a više od 120 ljudi je povrijeđeno.

Šestoro srpskih turista je povrijeđeno, a jedna djevojčica iz Srbije je zadržana u solunskoj bolnici.

RTS prenosi da u turističkim agencijama navode da građani Srbije koji se nalaze na Halkidikiju nisu tražili da prekinu ljetovanje i da se vrate kući, a za sada nema ni otkazivanja aranžmana.

Konzul Srbije u Solunu Dragana Glišić rekla je da u Konzulatu imaju potvrdu da se djevojčica koja je povrijeđena nalazi u bolnici u Solunu sa roditeljima.

– Njen otac se javio Konzulatu i rekao da je zdrastveno stanje njegove ćerke dobro i da će oni čim bude puštena iz bolnice napustiti Grčku i vratiti se u zemlju – rekla je Glišićeva.

Grčko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je u zdravstvenom centru u Nea Mudanji pregledano 120 osoba, od kojih je devet hospitalizovano u bolnici Papanikolau u Solunu, gdje se jedna žena nalazi na intenzivnoj njezi.

U bolnicu Poligiros na Halkidikiju smješteno je 12 osoba, a petoro djece u Genimatasu sa lakšim povredama.

Sve bolnice i zdravstveni centri na sjeveru Grčke stavljeni su u stanje pripravnosti, prenijela je grčka agencija ANA.

Osim telefonskim putem, koje su u pojedinim mjestima još u prekidu, turističke agencije koje su u stalnom kontaktu sa svojim turističkim mjestima u kojima se nalaze turisti iz Srbije, okačile su obavještenja za rodbinu putnika koji se nalaze na Halkidikiju.

Prema posljednjim informacijama, situacija na Sitoniji se polako stabilizuje, stiže voda, struja, a uspostavljaju se i telefonske veze i internet.

Na Kasandri je situacija kritičnija s obzirom da ni turističke agencije ne mogu da uspostave veze sa svojim vodičima u pojedinim mjestima s obzirom da još nema struje, a telefoni su se ispraznili. Očekuje se da se i na Kasandri situacija stabilizuje do jutarnjih sati.

Novinarka RTS-a koja boravi u Toroniju na Sitoniji kaže da u tom mjestu i Neos Marmarosu struje nema već 24 sata.

Prema njenim riječima, oluja praćena jakom kišom i grmljavinom nosila je sve pred sobom, a voda je navirala i u apartmane.

Grčki predsjednik Prokopios Pavlopulos i premijer Kirjakos Micotakis izrazili su najdublje saučešće porodicama žrtava snažnog nevremena na poluostrvu Halkidiki i poželjeli su brz oporavak povrijeđenima.

– Vlada će učiniti sve što može da riješi probleme nastale zbog oluje na Halkidikiju – naveo je Micotakis, prenijela je ANA.

Komentarišite

Your email address will not be published.