TV K3

android aplikacija

instaliraj

Ko je “Zahar Prilepin”?!

Ko je “Zahar Prilepin”?!

Ruskom novinaru i knjiženiku Jevgeniju Prilepinu, koji se aktivno angažovao na strani proruskih separatista u regionu Donjeck u borbi protiv ukrajinskih vlasti, u četvrtak je onemogućen ulazak u Bosnu i Hercegovinu gde je trebalo da učestvuje na književnoj manifestaciji u Banjaluci.

Prilepin, koji koristi ime Zahar kao pisac, bio je pozvan na manifestaciju pod nazivom “Kočićevi dani” koja se održava u Banjoj Luci, a njegov ulazak u BiH je odbijen iz bezbjednosnih razloga.

Na kopiju odluke Granične policije BiH izdate Prilepinu, navodi se da je na osnovu procjene BiH obaveštajne agencije (OBA) u martu proglašen kao “prijetnja bezbjednosti,

javnom redu i međunarodnim odnosima BiH “.

Ko je, zapravo, Zahar Prilepin?

Iako je direktor Narodne i univerzitetske biblioteke u RS Ljiljana Petrović Zečić tvrdi da je Prilepin najčitaniji i najpopularniji savremeni ruski pisac, na internetu je moguće naći podatke, kako je literaturu koja stoji iza njega kritika zapravo ocijenila vrlo loše, te da neke od njegovih knjiga odišu antisemitizmom.

ProblematičnI pisac i novinar, rođen je 1975. godine pod imenom Jevgenij Nikolajevič Prilepin i bivši je pripadnik specijalnih snaga ruske policije OMON, namijenjenih za razbijanje demonstracija i kao takav se borio u Čečeniji od 1996. godine do 1999.

Posle toga je počeo da radi kao novinar u Nižnjem Novgorodu i postao član manje poznate Narodne partije Boljševika Rusije.

Od februara 2017. do ljeta ove godine bio je član paravojne jedinice koja se borila na strani proruskih separatista u Donjecku u Ukrajini.

Prilepin podržava ruskog predsjednika Vladimira Putina, a za Ukrajinu tvrdi da nije nezavisna država već odmetnuta provincija koja mora biti ponovo osvojena.

– Naš cilj je Kijev – kazao je Prilepin u intervjuu za list Komsomolskaya Pravda.

I na njegovoj ličnoj veb lokaciji, gdje promoviše nezavisnost ukrajinskog Donbas regiona, može se vidjeti na naslovnoj strani knjige posvećene ovoj epizodi obučen u paravojnu uniformu.

Tamo stoji i najava kako će gostovati u Banjaluci 23. avgusta.

Prilepinovo ime se ne može naći na dostupnim listama osoba pod sankcijama EU zbog ugrožavanja teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Izvor: N1/ Hina

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.