Kan: Mnogo dugo čekanih filmova

Kan: Mnogo dugo čekanih filmova

Ljubitelji filma i kritičari sa nestrpljenjem očekuju projekcije u glavnom programu Kanskog festivala, koji počinje u srijedu, 17. maja.

Već na početku slijedi “poslastica” – novi film veterana Arnoa Despešana u kome nastupa impresivan broj francuskih filmskih zvijezda: Matje Amalrik, Marion Kotiljar, Šarlota Ginzburg, Louis Garel…

Kultni njemački autor Fatih Akin ponovo dolazi u Kan, dok američki režiser Noa Baumbah stiže sa pričom o otkačenoj porodici “Priča o Majerovima”. Glume Adam Sendler, Ema Tompson, Ben Stiler, Dastin Hofman i Kendis Bergen.

Korejski autor Jun-Ho Bong dolazi sa dramom “Okja”, pričom o djevojčici koja rizikuje sve kako bi spriječila multinacionalnu kompaniju da otme njenog najboljeg prijatelja, nepoznatu masivnu životinju sa imenom “Okja”.

Francuski scenarista Robin Kampilo debituje kao režiser u filmu o sudbinama ljudi oboljelih od side. U konkurenciji je i Sofija Kopola, u čijoj kostimiranoj drami igraju Nikol Kidman, Eli Fening, Kirsten Danst i Kolin Farel.

Nakon velikog uspjeha sa filmom “Kerol”, Tod Hajnes dolazi sa ostvarenjem “Vonderstrak”. Mišel Hazanavičius, koji se proslavio filom “Artist”, stiže sa novim ostvarenjem – intrigantnom pričom o ljubavi između kultnog režisera Godara i 17-godišnje glumice Ani Vajzemsky, kojom se i oženio.

Japanski autor Hong Sang-Su snimio je film “Dan poslije”, a Noami Havase takmiči se sa novim filom “Hikari”.

Grčki autor Jorgos Lantimos, koji karijeru nastavlja u Americi, prikazaće dramu o disfunkcionalnoj porodici briljantnog hirurga.

Ruski autor Andrej Zvjagincev stiže sa novim ostvarnjem “Bez ljubavi”.

Ove godine, među filmovima-klasicima koji su ostavili trag u Kanu biće prikazan kultni film Aleksandra Petrovića “Skupljači perja”, koji je svojevremeno osvojio Gran-pri Kanskog festivala.

 

Izvor: SRNA

Komentarišite

Your email address will not be published.