U Beogradu izložba o ruskoj carskoj porodici Romanov

U Beogradu izložba o ruskoj carskoj porodici Romanov

U Spomen-kući kralja Petra Prvog u Beogradu danas će biti otvorena izložba fotografija o ruskoj carskoj porodici Romanov i održan niz kulturno-umjetničkih događaja posvećenih ruskoj kulturi, književnosti i umjetnosti.

Izložba “U susret ruskom caru”, koja će biti otvorena u okviru kulturne manifestacije “Muzeji od deset do deset”, posvećena je posljednjem ruskom caru Nikolaju Drugom i njegovoj porodici, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve.

Cilj projekta je da se srpskoj publici približi lik i djelo članova posljednje ruske dinastije, a za izložbu su odabrane fotografije koje pokazuju ljepotu porodice Romanov, njihov svakodnevni život i služenje za dobrobit otadžbine i naroda.

U saopštenju se navodi da car Nikolaj i njegova porodica uživaju posebnu ljubav kod srpskog naroda.

Iz SPC-a ističu da buđenje sjećanja na Romanove nosi poseban značaj u ovoj godini kada se navršava 100 godina od početka velike ruske tragedije, a 2018. godine obilježava se 100 godina od mučeničke smrti posljednjeg ruskog cara i njegove porodice, koji su u Ruskoj pravoslavnoj crkvi i SPC proglašeni za svece.

Izložbu čine crno-bijele fotografije iz istorijskih arhiva i ličnih albuma porodice Romanov.

Izložba je tematski podijeljena na cjeline, od kojih jednu čine portreti članova carske porodice, među kojima se posebno izdvajaju paradni portreti, tako da će posjetioci imati prilike da vide modu i stil oblačenja sa kraja 19. i početka 20. vijeka.

Druga cjelina su žanr fotografije, gdje se izdvajaju fotografije iz ličnih albuma porodice Romanov, odnosno spontane neformalne fotografije, koje su zabilježene u šetnji, razgovoru, odmoru, dječjim igrama i koje su rijetkost, jer su ih radili lično članovi porodice.

Treća cjelina su fotografije sa vojnom tematikom na kojima ruski car blagosilja vojsku pred odlazak u rat, isprobava novo oružje, daje vojsci naređenja, uključuje prestolonasljednika u tajne vojevanja.

Carica i velike kneginje su se bavile humanitarnim radom, obilazile ranjenike, pomagale bolesnim vojnicima i djelima i riječima, asistirale i prilikom najtežih operacija, a na fotografijama je zabilježeno kako one njeguju vojnike.

Projekat realizuju Sretenjski manastir iz Moskve, portal pravoslavie.ru, u saradnji sa studijom “Ruski car”.

Od avgusta 2016. godine ova izložba je bila postavljena u Beogrdu, Kragujevcu, Kraljevu, Užicu, Čačku, Boru, Prijepolju, Trebinju, Banjaluci, Novoj Varoši, Beranama, Zrenjaninu, Priboju, Gacku, Tesliću, Bileći, Orahovcu, Velikoj Hoči i Sremskim Karlovcima.

 

Izvor: SRNA

Komentarišite

Your email address will not be published.