Kalabuhov u posjeti Doboju, obišao lokaciju gradnje novog ruskog manastira

April 7, 2021, 3:46 pm

Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov i gradonačelnik Doboja Boris Jerinić obišli su manastir Svete Matrone Moskovske u mjestu Ritešić kod Doboja.Ovo je jedini ruski manastir na području Republike Srpske,a pored manastira gradi se i Srpsko-ruski Duhovni centar pravoslavlja.

Gradnja prvog ruskog manastira na području Republike Srpske u dobojskom mjestu Ritešić počela je 2010. godine na inicijativu Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva i jedinstva pravoslavnih naroda.Manastir je posvećen Svetoj Matroni Moskovskoj.Mještani ovog sela redovno dolaze na bogosluženja u ovaj ruski manastir,a dobro su i upoznati ko je bila ova ruska svetiteljka.

Duh Rusije se i dalje se širi u ovom mjestu.U sklopu kompleksa ruskog manastira sa konakom u toku je izgradnja Srpko-ruskog Duhovnog centra pravoslavlja,koji bi trebao biti završen do sledeće godine.I on će , kao i manastir, biti jedinstven na ovim prostorima.

Ruski manastir i Centar u izgradnji zajedno sa gradonačelnikom Doboja obišao je ambasador Ruske Federacije u BiH.Na ovaj način gradi se i produbljuje prijateljstvo srpskog i ruskog naroda.

Razgovarano je i tome šta je još potrebno da se realizuje kako bi ovaj manastir u potpunosti zaživio.Pomoć će stići i od Gradske uprave.Po završetku izgradnje Srpsko-ruskog Duhovnog centra pravoslavlja u planu je da se iduće godine počne i sa izgradnjom prve ruske bolnice na ovim prostorima.

TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *