TV K3

android aplikacija

instaliraj

Izetbegović se zbog ove Čovićeve izjave najviše obradovao

Izetbegović se zbog ove Čovićeve izjave najviše obradovao

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović zadovoljno je poručio da mu je lider HDZ BiH Dragan Čović, otvoreno iznio svoj stav, tvrdeći da Hrvati ne žele treći entitet.

Iako se sve glasnije priča o lošem položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini, te o neophodnom trećem entitetu, lider hrvatske stranke u BiH, ipak, ne misli tako.

To je novinarima rekao i sam Izetbegović, koji je poručio da ga je razgovor sa Čovićemo u Mostaru obradovao, te da mu je iskreno rekao da nikada nije želio da BiH ima i treći entitet.

– Tada sam čuo nešto što me zadovoljilo. Pita me Dragan Čović „kada ste čuli da tražimo treći entitet, mi ne tražimo treći entitet i njega može stvoriti samo neodgovorna politika Bošnjaka“. To je njegov stav i mene je to obradovalo. Do neodgovorne politike Bošnjaka neće doći – zaključio je Izetbegović.

I dok se mnogi čude kada je došlo do preokreta situacije, jer su donedavni zajedniči nastupi predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i Čovića, govorili upravo suprotno, stručnjaci kažu da se uopšte ne radi o preokretima.

Politička analitičarka Ivana Marić tvrdi da, uprkos svim pričama, Čović nikada nije želio treći entitet.

– Čoviću treba priča o trećem entitetu, a ne sam entitet. On tom pričom dobija glasove isto kao što Dodik dobija na pričama o osamostaljenju i nezavisnosti Republiek Srpske, isto kao što bošnačaka strana priča o unitarnoj državi BiH – objašnjava Marićeva.

Dodaje da je jasno da Čović ne želi treći entitet, jer bi tada bio odgovoran i morao da pokaže neke rezultate.

– Na ovaj način, izigravanjem žrtve u cijeloj BiH i pričama o majonizaciji Hrvata, i tome kako su zapostavljena njihova prava, on dobija glasve – kaže Marićeva.

Iste priče 20 godina

Marićeva objašnjava da sve te priče građani slušaju već više od 20 godina, bez ikakvih konkretnih rezultata.

– Milorad Dodik neće čak ni referentum da raspiše o tome, pa se i onaj prethodni odnosio na pitanje na koje smo svi znali odgovor. Isto tako kao i to, treći entitet je priča pred izbore, jer o čemu drugo da pričaju ako ne o obećanjima, kada nikakve rezultate ne postiužu – zaključila je ona.

Srpskainfo

Komentarišite

Your email address will not be published.