TV K3

android aplikacija

instaliraj

Požar i u čuvenoj džamiji Al-Aksa u isto vrijeme dok je gorio Notr Dam

Požar i u čuvenoj džamiji Al-Aksa u isto vrijeme dok je gorio Notr Dam

Sinoć dok je gorjela katedrala Notr Dam u Parizu, gorio je i dio Al-Aksa džamije u Jerusalimu, trećeg najsvetijeg mjesta za muslimane. Izgorjela je jedna prostorija za klanjanje, a požar se nije proširio dalje.

Požar je izbio u čuvenom kompleksu džamije Al-Aksa u Jerusalimu, baš u isto vrijeme kada je plamen razorio katedralu Notr Dam u Parizu. Snimci koje su se pojavile na društvenim mrežama prikazuju dim i vatru koje se vide iz krova molitvene sobe Marvani u kojoj Palestinci petkom obavljaju molitvu.

Palestinska novinska agencija, navela je da je požar uspješno ugasila vatrogasna brigada Islamskog vakufa.

Vijest o požaru na džamiji Al-Aksa, trećem najsvetijem mjestu u islamu i centralnom dijelu arapsko-izraelskog sukoba, u velikoj mjeri je zasjenjena mnogo većim požarom koji je istovremeno zahvatio katedralu Notr Dam.

Palestinska novinska agencija izvijestila je da je Mahmud Abas izrazio duboko žaljenje zbog požara koji je izbio u katedrali Notr Dam u centru francuske prijestonice Pariz, koji je uzrokovao rušenje kule katedrale.

“Predsjedništvo je potvrdilo svoju solidarnost i saosjećanje s našim prijateljima u Francuskoj zbog ovog incidenta”, dodao je Abas.

Marvani soba za molitvu nalazi se ispod jugoistočnog ugla Brda hrama, muslimanima poznata i kao Haram al-Šarif, na tom mjestu je sagrađena Kupola na stijeni, a nedaleko od nje je džamija al-Aksa.

Azam al-Hatib, generalni direktor Jerusalimskog vakufa i Odjeljenja za poslove džamije Al-Aksa, rekao je jordanskoj televiziji Al-Mamlaka da je požar izbio u dvorištu te da je uzrok požara najvjerovatnije dječija igra u tom području.

Nezavisne novine

Komentarišite

Your email address will not be published.