Ivanov dodjelio mandat Zaevu da sastavi novu vladu

Ivanov dodjelio mandat Zaevu da sastavi novu vladu

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov, koji je dodijelio danas lideru SDSM-a Zoranu Zaevu mandat za sastav nove vlade, izjavio je da je takvu odluku donio nakon što su obezbijeđene garancije za očuvanje unitarnosti Makedonije i poštovanje Ustava.

“Prepreke za sastav vlade su odstranjene. Danas pristupamo ispunjenju člana Ustava za određivanje mandatara za sastav vlade”, rekao je Ivanov u kratkom obraćanju.

Zaev je zahvalio i naglasio da su odstranjene dvije prepreke za dodjelu mandata – on je dostavio potrebne garancije, a predsjednik Sobranja Talat Džaferi je pisano obavijestio predsjednika države o formiranoj parlamentarnoj većini.

Prema Ustavu, novi mandatar ima rok od 20 dana od dobijanja mandata da Sobranju dostavi program i predloži sastav nove vlade.

Vladu bira Sobranje većinom glasova od ukupnog broja poslanika.

U Makedoniji su prijevremeni parlamentarni izbori održani 11. decembra prošle godine, a Ivanov je odbijao da dodijeli mandat Zaevu zbog prihvatanja zajedničke platforme albanskih političkih stranaka.

On je tvrdio da u skladu sa Ustavom ne može imenovati za mandatara “nekoga ko pregovara na osnovu platforme strane zemlje koja se koristi za ucjenjivanje Makedonije, ugrožavanje njenog suvereniteta, nezavisnosti i unitarnog karaktera”.

Ivanov je od Zaeva tražio garancije za unitarnost države, koje je lider SDSM-a dostavio.

Makedonski predsjednik je nakon izbora dodijelio mandat Nikoli Gruevskom, lideru stranke koja je pojedinačno osvojila najviše mandata u Sobranju, ali on nije uspio da formira parlamentarnu većinu jer nijedna stranka iz albanskog političkog bloka nije htjela u koaliciju sa njim.

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Hojt Brajan Ji, koji je boravio u Makedoniji, ranije je rekao da očekuje od predsjednika Ivanova da pruži šansu lideru SDSM-a Zoranu Zaevu da formira vladu.

Novi mandatar je parlamentarnu većinu formirao sa strankama iz albanskog političkog korpusa – Demokratskom unijom za integraciju /DUI/, pokretom Besa i Alijansom za Albance i tako obezbijedio podršku 67 od ukupno 120 poslanika u Sobranju.
(arhiva)

Komentarišite

Your email address will not be published.