Zabranjen Tompsonov koncert u Mariboru

Zabranjen Tompsonov koncert u Mariboru

Gradske vlasti Maribora zabranile su koncert hrvatskog pjevača Marka Perkovića Tompsona u tom gradu, koji je najavljen za subotu, 20. maj.

Odluku su donijeli na osnovu preporuke slovenačke policije koja je zaključila da bi “na Tompsonov koncert u Maribor mogle da dođu osobe iz susjednih država koje su karte kupovale posredstvom Interneta”.

Zbog toga je slovenačka policija ocijenila da bi na “koncertu mogao biti povećan rizik od činjenja krivičnih djela”, prenijeli su hrvatski mediji.

“Ocijenili smo da je policija vjerodostojna za ocjenjivanje u ovim situacijama”, navodi se u saopštenju iz mariborske gradske uprave.

Mariborski gradonačelnik Andrej Fištravec zatražio je prošlog mjeseca zabranu koncerta Marka Perkovića Tompsona u ovom gradu, jer, kako je naveo, ovaj hrvatski pjevač promoviše ustaštvo.

Fištravec, kojeg je u tome podržalo više od pet stotina javnih ličnosti, kaže da u Mariboru nema mjesta za one koji ikonografijom i simbolikom izazivaju nove podjele bliske dešavanjima u Drugom svjetskom ratu, kao ni za fašizam.

“Najoštrije odbacujem i osuđujem svaki oblik nacizma i fašizma, što je posebno važno danas kada u Evropi jačaju desne snage, koje imaju uzore u najmračnijem periodu istorije. Tompson pjeva i o Jasenovcu i Gradiški Staroj, a takve pjesme se nigdje ne bi smjele izvoditi”, naveo je on.

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković kaže da Tompson u nekim pjesmama podržava ustaštvo i da koncerte ponekad otvara ustaškim pozdravom, zbog čega su oni zabranjeni u još nekim državama.

I vlasti Gornje Austrije otkazale su nastup kontroverznog hrvatskog pjevača Marka Perkovića Tompsona u mjestu Kremsminster, koji je bio najavljen za 29. april, nakon protesta Ambasade Srbije u Beču i burnog reagovanja austrijskih partija i organizacija preživjelih logora Mauthauzen.

Predsjednik Komiteta “Mauthauzen” Vili Mernji ocijenio je sramnim omogućavanje nekome da širi ideologiju mržnje protiv Jevreja i Srba.

Još 2007. godine Centar “Simon Vizental” ukazivao je da Tompson na svojim nastupima širi ultranacionalističku ideologiju i da veliča ustaške zločine.

 

(Glas Srpske)

Komentarišite

Your email address will not be published.