TV K3

android aplikacija

instaliraj

Gvaido će tražiti proglašenje vanrednog stanja

Gvaido će tražiti proglašenje vanrednog stanja

Lider opozicije Venecuele Huan Gvaido izjavio je da će od parlamenta zatražiti da proglasi vanredno stanje kako bi bio omogućen ulazak humanitarne pomoći i zatražena međunarodna pomoć zbog nestanka električne energije.

“Moramo riješiti ovu katastrofu. Ne možemo to više ignorisati,” – rekao je Gvaido i najavio da će danas na vanrednoj sjednici Nacionalne skupštine zatražiti da proglasi vanredno stanje.

Električna energija u većem dijelu Venecuele nestala je u četvrtak 7. marta što je izazvalo dodatno nezadovoljostvo među stanovništvom koje je već suočeno sa nestašicom hrane i lekova.

Nestanak električne energije i loš rad agregata u bolnicama širom Venecuele uzrokovao je smrt 17 pacijenata.

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro rekao je da je do nestanka električne energije došlo zbog sabotaže na hidroelektrani Guri, za šta je odgovorna Amerika, ali da njegova administracija radi na otklanjanju problema.

“Nacionalni elektrodistribituvni sistem bio je na meti nekoliko hakerskih napada što je rezultiralo neuspjehom više pokušava da se uspostavi normalan protok električne energije,”- naveo je Maduro na Tviteru.

Sputniknews.com

Komentarišite

Your email address will not be published.