TV K3

android aplikacija

instaliraj

Etiopija i Kina zaustavljaju sve letove Boinga 737

Etiopija i Kina zaustavljaju sve letove Boinga 737

Vlada Kine odlučila je zaustaviti sve daljnje letove Boinga 737 MAX 8 nakon što se isti model aviona srušio u nedjelju u Etiopiji gdje je poginulo 157 osoba. Ovo je druga nesreća ovog modela aviona u posljednjih šest mjeseci.

Prema naredbi koja je izdata, svi avioni moraju sletjeti do 18 sati, prenosi Si-En-En.

Ovaj potez je najavljen kratko nakon što je Etiopija “prizemljila” malu flotu aviona Boing 737 Max 8 u svrhu predostrožnosti, dok se istraga nesreće ne okonča.

Važno je naglasiti da je ovo drugi put u posljednjih šest mjeseci da se novi Boing avion sruši samo nekoliko minuta nakon uzlijetanja. Lion Air Boing 737 MAX 8 se srušio krajem oktobra prošle godine, a u toj nesreći je poginulo 189 ljudi. Ovaj model aviona je do sada smatran jednim od najprodavanijih te se postavljaju brojna pitanja o njegovom kvalitetu nakon ove dvije nesreće.

“Posmatrajući obje nesreće, našli smo nekoliko sličnosti. Oba aviona su Boing 737 MAX 8 i oba su imala problema već pri uzlijetanju,” – napisali su iz administracije.

Kina posjeduje najveću flotu Boinga 737 MAX 8 koja ima 97 aviona. Vlada Kine je izjavila kako će kontaktirati Američku Federalnu avijacijsku administraciju kako bi utvrdili sigurnost letova prije ponovnog početka letova.

Analitičarka Meri Skjavo za Si-En-En je rekla kako joj cjelokupna situacija izgleda veoma sumnjivo.

“Imamo dva nova modela aviona, a oba su pala u manje od godinu. To je crveni alarm u avioindustriji, to nije nešto što se često dešava,” – rekla je ona.

Istraga pada aviona još uvijek je u toku. Za sada se zna da je avion izgubio vezu s nadređenim u 8:44 ujutro, samo nekoliko minuta nakon što je napustio aerodrom. Tevolde Gebre Mariam, izvršni direktor Etiopijan erlajnsa je na pres konferenciji izjavio kako je pilot imao tehničkih problema s uzlijetanjem i da mu je izdata naredba da se vrati na pistu.

klix.ba

Komentarišite

Your email address will not be published.