Golić o Trgovskoj gori: Pravna borba tek predstoji

February 24, 2020, 4:47 pm

Ministar prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da je danas u Sarajevu na sastanku, čiji je domaćin ambasador Švedske u BiH Johana Stromkvist razgovarano o koracima koje treba preduzeti s ciljem sprečavanja Hrvatske da gradi odlagalište nuklearnog i radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora blizu granice sa BiH, te istakla da pravna borba tek predstoji.

Golićeva je rekla novinarima da se već povlače određeni diplomatski potezi i vode intenzivni pregovori sa vlastima Hrvatske, te izrazila nadu da će hrvatska strana konačno shvatiti da to što rade nije u skladu sa dobrosusjedskim odnosima.

Golićeva se nada da će Hrvatska odlagalište nuklearnog i radioaktivnog otpada graditi na nekoj drugoj lokaciji kako ne bi ugrožavala zdravlje prvih susjeda.

“Diplomatija će raditi svoje, mi ćemo paralelno pripremati jedan pravni ekspertski tim. Koordinaciju će voditi Ministarstvo spoljne trgovine i ekonosmkih odnosa u Savjetu ministara, a mi smo tu da pružimo svu pomoć, uključujući veliki broj stručnjaka koji će biti angažovani ukoliko Hrvatska bude insistirala da pravi odlagalište na Tgovskoj gori”, naglasila je Golićeva i istakla da pravna borba tek predstoji.

Hrvatska namjerava da otpad niske i srednje radioaktivnosti odlaže na nekadašnjem vojnom objektu “Čerkezovac”, gdje postoje vojni objekti nekadašnje JNA ukopani u Trgovskoj gori tri kilometra od granice sa BiH, odnosno opštinom Novi Grad u Republici Srpskoj.

Tom planu se protivi Republika Srpska i BiH strahujući da bi takva potez ugrozio egzistenciju 230.000 ljudi i prirodu u devet opština u slivu Une.

Izvor: Srna 

 

 

http://credit-n.ru/zaymyi-next.html

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *