TV K3

android aplikacija

instaliraj

Evo kako klimatske promjene mogu utjecati na nestanak crvenih jabuka

Evo kako klimatske promjene mogu utjecati na nestanak crvenih jabuka
Boje plodova kreću se od blijedožute do višnja crvene i proljetno zelene. Boja jabuke proizilazi iz nivoa ekspresije određenih gena u koži jabuke, otkrivaju naučnici. David Chagne, genetičar koji se bavi istraživanjem biljaka i hrane na Novom Zelandu, objasnio je da setovi enzima djeluju zajedno na pretvaranju određenih molekula u pigmente koji se nazivaju antocijanini.

Nivoi ovih enzima kontrolišu transkripcijski faktor – protein koji reguliše ekspresiju gena – nazvan MYB10, tako da, što više MYB10 ima, kora će biti crvenija.

Da bi se dobila potpuno crvena jabuka, temperature moraju ostati niske. Jer, ako porastu iznad 40 stepeni celzija, nivo MYB10 i antocijanina pada. Budući da su temperature sve više, teže je dobiti crvenu boju jabuke, otkrili su farmeri između ostalog.

Dodali su i kako se nekada uzgajalo mnogo više vrsta jabuka te da su sve išle u neke druge svrhe, neke su se samo prodavale, dok su se druge koristile za proizvodnju sokova, alkohola i slično. Sada je sve manje različitih vrsta, a na tržištu se često koriste dodaci kojima se jabukama vještački daje crvena boja.

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.